Nyheter Världen
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hårt liv för australiensiska hotellstädare

Städpersonal på australiensiska lyxhotell sliter som djur och luras systematiskt på lönen. Det menar facket LHMU, som har gjort en stor undersökning av städpersonalens arbetsvillkor.

Publicerad 17 november 2010

Rapporten ”Heartbreak hotel”, som nyligen presenterades av det australiensiska facket LHMU, visar på en hård vardag för städare på lyxhotell i Melbourne. Rapporten bygger på intervjuer med 330 städare, de flesta kvinnor och invandrare, på 23 olika hotell i staden.

Många vittnar om orimlig arbetsbelastning, obetald övertid och knappa löner.
– Hotellstädare i Melbourne tjänar så dåligt att en del prioriterar bort mat, kan inte betala hyran eller lån och har inte råd med nya kläder, säger Jess Walsh som är områdeschef på LHMU Hotels Union.

Över hälften av städarna i undersökningen säger att de har svårt att betala räkningar, och var tredje har problem med hyran. Detta trots att de flesta arbetar heltid – och lite till. Majoriteten, 72 procent, av städarna säger att de regelbundet tvingas arbeta över eftersom arbetsbelastningen är så hög. Samtidigt säger 64 procent att de aldrig får betalt för den extra tiden.
– I slutet av dagen måste vi ha hunnit klart de rum vi har fått. Det spelar ingen roll när du slutar, men om du måste jobba över får du inte betalt för det, säger Yaima Izquierdo, en av de intervjuade städarna.  

Många berättar också om att de som vägrar arbeta över straffas på olika sätt, som minskade arbetstimmar eller kvarhållen lön. Samma sak gäller för de som försöker engagera sig fackligt.

Nu varnar LHMU för att missförhållandena får både anställda och gäster att fly hotellen, och kräver samtal med hotellkedjorna för att lösa problemen.

Fakta: LHMU

LHMU, Liquor, Hospitality and Miscellaneous Union, är ett av Australiens största fackförbund och organiserar bland annat anställda inom hotell- och restaurangbranschen. Bakom rapporten ”Heartbreak hotel” ligger även organisationen the Immigrant and Refugee Women”s Coalition.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här