Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Skadlig arbetstakt på Hyatt i USA

Städare på tolv av Hyatt-kedjans hotell har anmält sin arbetsgivare till den amerikanska arbetsmiljömyndigheten OSHA. Hyatts städare är värst utsatta när det gäller arbetsskador.

Publicerad 29 november 2010

USA:s hotellanställda löper 25 procents högre risk att skada sig jämfört med anställda i övriga serviceyrken. Och bland hotellpersonalen är städarna värst utsatta. Tidigare i år publicerades en studie av hotellstädares hälsa som visade att Hyatts städare skadade sig oftare än andra. Men Hyatt har inte gjort något för att förbättra arbetsmiljön. Arbetstakten har ökat och på vissa av kedjans hotell förväntas städarna ta hand om 25-30 rum per pass, enligt uppgifter till det internationella facket IUL.

– Sängarna ska bäddas som på sjukhus, en teknik som tar tid och kräver att man lyfter tunga madrasser, säger Maria Carmen Dominguez i en intervju på Iuf.org.
Maria var tidigare städerska på ett Hyatt-hotell i San Antonio, men en avsliten sena i ena skuldran gör att hon inte kan arbeta längre.

Enligt de anställda gör arbetsgivarna allt för att skadestatistiken ska hållas nere. Bland annat anordnar de en ”säkerhetstombola” där vinstpotten växer för varje dag som ingen skada rapporterats in.

I anmälan till OSHA listar hotellstädarna några saker som enkelt skulle förbättra deras situation. Dra-på-lakan håller sig lika släta som vanliga lakan, men kräver inte att att madrassen lyfts upp på samma sätt. Långa skaft på moppar och dammvippor skulle också minska slitaget på de anställda. Men framför allt är det arbetsbelastningen som måste minska.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här