Nyheter tävling

Hallå där, Jolanda Edvardsson

Servitrisen Jolanda Edvardsson från Järpen har vinster från Gymnasie-SM och Yrkes-SM i bagaget. Om en dryg månad ska hon representera Sverige i Yrkes-EM i Budapest.

Publicerad 22 augusti 2018
Hallå där, Jolanda Edvardsson
Jolanda Edvardsson under Gymnasie-SM 2018, som hon vann tillsammans med Fanny Neiman. Foto: Visita
Jolanda Edvardsson. Foto: Yrkeslandslaget.

Hur känns det?
– Det känns superbra. Det ska bli jätteroligt. Alla erfarenheter är bra erfarenheter.

Hur förbereder du dig?
– Jag tränar varje dag just nu. Det är jättemånga olika moment som kan komma i tävlingen. Jag viker servetter på tid, skär fruktsallad, trancherar, doftar på viner och kryddor och så letar jag sponsorer. Det är mycket att göra.

Fakta: Yrkes-EM

Yrkes-EM heter egentligen Euroskills och hålls den 26-28 september i Budapest. Tävlingen anordnas vartannat år. Här tävlar ungdomar upp till 25 år i cirka 35 olika yrken. Sverige representeras av Yrkeslandslaget. Det är UHR, HRF:s och Visitas gemensamma utbildningsråd, som tar fram tävlande i branschens yrken.

Har du koll på konkurrensen?
– Jag vet att Österrike, Schweiz och Finland brukar vara bra. Det är länder där man har kvar den här gamla typen av servering. I Sverige har vi ju gått mot en mer hemtrevlig typ av servering, där man kan sätta sig ner vid bordet och så.

Vilken blir din största utmaning?
– Det är nog ifall det kommer något oväntat moment som man inte är förberedd på, att kunna ställa om mentalt då. Jag har bra tävlingsnerver, så det kommer inte att vara det största problemet.

Lycka till då!
– Tack!

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här