Nyheter Startsidan
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hallå där, Ingela Hansson

Ingela Hansson arbetar som städerska på Hotell Halland i Kungsbacka och är sedan en vecka tillbaka ny ordförande för HRF:s Göteborgsavdelning.

Publicerad 6 april 2009
Hallå där, Ingela Hansson

Ingela Hansson.Hur känns det att vara ny ordförande för Göteborgsavdelningen?
– Det är en ny erfarenhet och det känns spännande.

Den gamla styrelsen avgick och den nya styrelsen är vald på ett år. Hur ser du på det som hänt?
– Vi måste gå vidare och kan inte gräva ner oss i det gamla. Jag är den förste att beklaga att medlemmarna i Göteborg inte har en representant i styrelsen. Jag kan förstå om de som avgick var ledsna och besvikna, men jag hoppas att de vill komma tillbaka. Det är därför vi har en styrelse som är vald på ett år (övriga avdelningsstyrelser är valda på två år, reds anm). Att den gamla styrelsen avgick får inte hindra arbetet, nu måste vi se framåt. Det är för våra medlemmar vi jobbar.

Vilka frågor är viktigast för den nya styrelsen att arbeta med?
– Det är medlemsrekrytering och att teckna kollektivavtal. För att vi ska kunna överleva som eget förbund och klara avtalsrörelsen 2010 måste vi stärka förbundet. Vi måste också jobba med att få fler förtroendevalda på arbetsplatserna för att komma nära medlemmarna.

Hur ska ni lyckas med detta?
– Vi ska jobba med uppsökeriverksamhet. Vi börjar på större hotell och restauranger och jobbar oss sedan nedåt till mindre ställen.

Vad har du gjort tidigare?
– De sista åren har jag varit vice ordförande i Hallandsavdelningen. Jag har också varit förtroendevald på Hotell Halland i Kungsbacka i 30 år.

Vad gör du på jobbet?
– Jag har en heltidstjänst som städerska, men ibland hoppar jag in i baren eller receptionen.

Vad gör du när du är ledig?
– En dag i veckan är jag ledig från jobbet som städerska eftersom jag har kommunala uppdrag för Socialdemokraterna. Jag är vice ordförande för Nämnden för individ och familj. Mitt fackliga och politiska engagemang upptar 3–4 kvällar i veckan så jag hinner inte med så mycket annat.

Har du alltid varit engagerad?
– Ja. Det började med det fackliga engagemanget. Sedan kom jag på att för att kunna påverka det fackliga måste jag engagera mig politiskt.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter KOMpetens

Arbetslösa kan få studera med ersättning

Arbetsförmedlingen ska kunna anvisa arbetslösa att söka till studier. Det har regeringen beslutat.

Publicerad 28 september 2020 Kommentera
Arbetslösa kan få studera med ersättning
Utbildning kommer att vara nyckeln när Sverige startar om efter coronapandemin. Det menar regeringen, som nu satsar på att få fler till skolbänken. Foto: Colourbox

Den som saknar gymnasieexamen har betydligt svårare att få jobb än den som har gymnasieutbildning. När arbetslösheten nu stiger vill därför regeringen satsa på att fler kompletterar sina studier.

– Det behövs mer arbetsmarknad i utbildningspolitiken och mer utbildning i arbetsmarknadspolitiken, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vid en pressträff på måndagen.

Regeringen har beslutat att den som behöver gymnasiekompetens för att öka chansen till jobb ska kunna studera med aktivitetsersättning. Förutsättningen är att arbetsförmedlingen gör en individuell prövning som fastställer behovet.

Dessutom ska fler arbetssökande inom jobb- och utvecklingsgarantin få möjlighet att plugga på yrkeshögskola eller folkhögskola med bibehållen ersättning.

Hej Gäst CLARA HENRY

”Skulle vilja ha makten över frukosten”

Clara Henry är programledare, bloggare och aktuell med tv-serien »Du Clarar mer än du tror« som har premiär på SVT den 1 oktober. Men om hon fick välja ett branschyrke att jobba i så skulle det vara som boss över frukostbuffén.

Publicerad 27 september 2020 Kommentera
”Skulle vilja ha makten över frukosten”
Clara Henry. Foto: Morgan Norman

Hur är du som gäst på hotell eller restaurang?
– Jag blir lyrisk om rummet eller frukostbuffén har något utöver det vanliga. Nu senast bodde jag på Calmar Stadshotell och blev jätteglad av att de hade fyra hantlar hängande på väggen. Otippat och roligt!

Vilket hotell- eller restaurangyrke skulle du helst vilja ha?
– Jag skulle vilja ha makten över frukostbuffén. Om jag fick bestämma över en frukostbuffé hade den varit episk.

Vad är det pinsammaste du gjort på hotell eller restaurang?
– När jag var i Örnsköldsvik med Melodifestivalen 2014 spelade vi Monopol en kväll. En kastade spelsedlarna över hela rummet. Jag filmade och lade ut på min Youtubekanal. Sedan fick jag en lång kommentar från tjejen som städat.

Nyheter MEDLEMSMÖTE

HRF möter medlemmar på Scandic

Scandic är en stor arbetsgivare med många HRF-medlemmar. Den här veckan är de i fokus för ordförande Malin Ackholt.

Publicerad 24 september 2020 2 kommentarer
HRF möter medlemmar på Scandic
HRF:s ordförande Malin Ackholt möter medlemmar på Scandic digitalt. Foto: Peter Jönsson

Under veckan arrangerar Hotell- och restaurangfacket flera digitala möten för medlemmar på hotellkedjan Scandic. Tanken är att medlemmarna ska få diskutera bland annat framtiden för branschen och den kommande avtalsrörelsen med förbundets ordförande.

– Vi måste hitta sätt att ha samtal och diskussioner med medlemmar trots att det pågår en pandemi. Det kommer inte att ersätta möten IRL. Det här är ett komplement, som säkert kommer att fortleva även efter corona, säger Malin Ackholt.

Intresset för de digitala medlemsmötena har varit stort. Hittills har mer än 70 medlemmar deltagit.

– Många upplever det intressant att höra hur kollegor på andra arbetsplatser har det. Sedan kan det komma upp en del individärenden som vi inte kan lösa där, men där vi kan lotsa vidare, säger Malin Ackholt.

Nu tittar HRF på möjligheterna att hålla liknande möten på andra arbetsplatser.

– Sedan har vi fått önskemål om att köra på engelska på Scandic, så det förbereder vi för, säger Malin Ackholt.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här