Nyheter

Gott om jobb för kockar och bagare

Det närmaste året bjuder på många nya arbetstillfällen i hotell- och restaurangbranschen, tror Arbetsförmedlingen. Kockar, bagare och konditorer verkar kunna välja och vraka bland jobben.

Publicerad 4 februari 2016
Gott om jobb för kockar och bagare
Kockar har en bra jobbprognos. Foto: Istockphoto

Sysselsättningen i landet kommer att öka med 68 000 personer i år, tror Arbetsförmedlingen i sin rapport ”Var finns jobben 2016?
– Vi har en god utveckling på arbetsmarknaden just nu. Vi har en ökad efterfrågan från de privata arbetsgivarna och på offentliga tjänster. Sverige växer, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Fakta: Utsikterna för några branschyrken, 5 års sikt

  • Kockar: Liten konkurrens om jobben.
  • Servitörer: Balans på arbetsmarknaden.
  • Köks- och restaurangbiträden: Hård konkurrens om jobben.
  • Bartendrar: Balans på arbetsmarknaden.
  • Bagare och konditorer: Liten konkurrens om jobben.

Flest nya jobb väntas i de tjänsteinriktade branscherna. I topp hamnar tekniskt arbete, data och it, pedagogiskt arbete samt hotell- och restaurang. Bland yrkesgrupperna som förutspås ha minst konkurrens om jobben finns kockar, bagare och konditorer tillsammans med en rad olika typer av vårdyrken, lärare, civilingenjörer, mekaniker och flera byggyrken.
– Det handlar alltså inte alls bara om yrken med eftergymnasial utbildningsnivå. Det är bred brist och goda jobbmöjligheter för en mängd yrken med gymnasial nivå, säger Håkan Gustavsson.

Särskilt gynnsam är situationen för kockar med specialkompetens, som internationella kök. Även servitörer med erfarenhet och bartendrar är efterfrågade på arbetsmarknaden, medan överskott råder på baristor, receptionister och restaurangbiträden. Samtidigt är personalomsättningen i dessa yrken stor, vilket gör att det kommer att finnas gott om jobböppningar även under 2016, skriver Arbetsförmedlingen.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här