Nyheter utbildning

Fler väljer yrkesprogram – men branschutbildningarna tappar

Inför höstterminen ökade andelen sökande till gymnasiets yrkesprogram, visar statistik från Skolverket. Men för hotell- och restaurangprogrammen var trenden en annan. Där minskade antalet förstahandssökande med 11 procent jämfört med förra året.

Publicerad 25 augusti 2017
Fler väljer yrkesprogram – men branschutbildningarna tappar
Gymnasieskolans yrkesprogram har ökat något i popularitet. Det gäller dock inte hotell- och restaurangutbildningarna. Foto: Mostphotos

Gymnasiets yrkesförberedande program har stadigt minskat som förstahandsval de senaste åren. Men inför årets hösttermin har trenden brutits, visar preliminär statistik från Skolverket. I år var yrkesförberedande program förstahandsval för 36,8 procent av de sökande, mot 36,3 procent förra året.
– Det är glädjande att intresset för att söka yrkesprogram ökar, även om man hade önskat en större ökning. Det finns ett stort behov på arbetsmarknaden av den kompetens som elever har med sig från yrkesprogrammen, säger Thomas Rotter, enhetschef på Skolverket.

Marina Nilsson, ombudsman HRF. Foto: Privat

Men hotell- och restaurangbranschens yrkesprogram, Hotell- och turism och Restaurang- och livsmedel, följer inte trenden. I stället tappade båda i popularitet i år. Restaurang- och livsmedelsprogrammet hade hela 11 procent färre förstahandssökande inför höstterminen, och är det yrkesprogram som minskade mest.
– Det är tråkigt. Vi arbetar ju partsgemensamt med arbetsgivarna i UHR för att göra våra program mer attraktiva. En del i arbetet är att se till att utbildningen håller hög kvalitet, säger Marina Nilsson, ombudsman och ansvarig för studiefrågor på Hotell- och restaurangfacket.

Hotell- och restaurangprogrammen har tappat i popularitet under många år. I år var Hotell- och turismprogrammet det minst efterfrågade med cirka 1 100 förstahandssökande. Restaurang- och livsmedelsprogrammet var förstahandsval för 1 900 personer. Det ska jämföras med El- och energi, som hade 5 800 sökande, och Barn- och fritid med 4 100.

Marina Nilsson tror att en förklaring till det bristande intresset är att hotell- och restaurangbranschen har dåligt rykte.
– Det ligger ett stort ansvar hos arbetsgivarna att se till att branschen blir mer attraktiv. Det måste vara schysta villkor så att unga kan se att det finns en framtid här.

Nyheter AVGIFT

Medlemsavgiften höjs

Från den 1 juli höjs medlemsavgiften för de allra flesta. Det har HRF:s förbundsstyrelse beslutat.

Publicerad 13 juni 2019 Kommentera
Medlemsavgiften höjs
I juli höjs avgiften i Hotell- och restaurangfacket. Foto: lolostock/Istockphoto

Hotell- och restaurangfacket behöver öka sina intäkter. Nu har man fattat beslut om att höja medlemsavgiften med i snitt elva kronor per månad. På det viset räknar man med att få in ytterligare 3,4 miljoner per år.

Nya avgifterna:

Lön
Avgift före höjning
Höjning Ny avgift från 1 juli
–8699 199 kr 0 kr 199 kr
8 700–12 699 270 kr 9 kr 279 kr
12 700–22 699 365 kr 10 kr
375 kr
22 700 – 390 kr 19 kr
409 kr

 

Nyheter stipendium

Han får HRF-stipendium

Nu är det klart vilka som får HRF:s studiestipendier i år. En av dem är Philip Olsson i Vinslöv som får 3 000 kronor till vidareutbildning.

Publicerad 11 juni 2019 Kommentera
Han får HRF-stipendium
Philip Olsson är en av dem som får HRF:s studiestipendium i år. Han vill vidareutbilda sig inom hotelmanagement. Foto: Privat, Istockphoto

Det är andra året som Hotell- och restaurangfacket delar ut sitt studiestipendium. Det riktar sig till HRF-medlemmar som är i slutet av sin hotell- eller restaurangutbildning. Pengarna, upp till 5 000 kronor per person, kan exempelvis användas till kurser, utrustning eller studiebesök med syfte att höja yrkeskompetensen.

En av årets stipendiater är Philip Olsson i Vinslöv som snart tar studenten från hotell- och turismprogrammet. Han får 3 000 kronor till vidareutveckling.
– Tanken är att jag ska använda pengarna när jag vill vidareutbilda mig, som någon form av studiestöd. Jag vill vidareutveckla mig inom management på hotell, säger Philip Olsson

I sommar ska han sommarjobba i reception. I höst hoppas Philip på att få ett fast jobb.
– Jag vill jobba ett tag och få lite mer kött på benen. Jag har jobbat som timanställd under utbildningen, men jag skulle vilja ha ett riktigt jobb för att lära mig sådant som man inte gör som timanställd.

I år delar Hotell- och restaurangfacket ut fem stipendier. Övriga stipendiater presenteras under veckan. Det är HRF:s centrala ungdomskommitté som utser dem.

Syftet är att hjälpa elever som vill fördjupa sina kunskaper på olika sätt.

Nyheter arbetsmarknad

Goda jobbchanser i branschen

Det kommer att finnas många lediga jobb på landets hotell och restauranger i sommar. Det tror i alla fall branscharbetsgivarna i Manpowers senaste arbetsmarknadsbarometer.

Publicerad 11 juni 2019 Kommentera
Goda jobbchanser i branschen
Det är soliga tider i hotell- och restaurangbranschen, om man ska tro undersökningarna. Foto: Sten-Åke Stenberg/Mostphotos

Hotell- och restaurangbranschen går bra just nu. Det visar inte minst försäljningssiffrorna. Under årets första tre månader omsatte restaurangerna drygt 30 miljarder kronor. Det är en ökning med 4,7 procent jämfört med samma period förra året, visar Restaurangindex. Mest ökade hotellrestauranger och trafiknära restauranger, medan kaféer och personalrestauranger minskade något.

Ett annat tecken på goda tider är hotell- och restaurangarbetsgivarnas positiva syn på sommarens personalbehov. Företaget Manpower Group undersöker regelbundet vad arbetsgivare i olika sektorer har för förväntningar på det närmaste kvartalet. Den senaste undersökningen visar att hotell- och restaurangarbetsgivarna är mest positiva av alla.
– Det är glädjande att efterfrågan på arbetskraft förväntas hålla i sig under sommaren i hotell- och restaurangbranschen, säger Mikael Jansson, vd för Manpower Group i Sverige.

Fråga om jobbet.
73
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här