Fokus BRANSCHEN ÖPPNAR

Facklig oro för låg bemanning

Hoppfullt, men risk för hård belastning på dem som arbetar. Så bedömer HRF:s förbundsordförande Malin Ackholt utsikterna inför den andra sommar­säsongen med pandemin.

Publicerad 4 juni 2021
Facklig oro för låg bemanning
HRF har fått indikationer på att arbets­miljön har blivit tuffare. Foto: Colourbox

– Vi har fått indikationer på att det bokas på. Storstäderna går fortfarande lite knackigt, men när stora aktörer som Liseberg och Gröna Lund öppnar så tror jag trycket ökar även där, säger Hotell- och restaurangfackets förbundsordförande Malin Ackholt.

En del arbetsgivare har svårt att rekrytera personal, samtidigt är arbetslösheten fortsatt hög i branschen.
– Det är dubbelbottnat. Det borde gå att göra bättre matchningar. Jag är övertygad om att det finns personal med tillräcklig kompetens.

Malin Ackholt. Foto: Peter Jönsson

Många har lämnat branschen under pandemin.
– Vi kan se att ganska många medlemmar har flyttat sitt medlemskap till andra fack, när de har börjat jobba inom branscher som gått bra under pandemin. Internethandeln har till exempel gett fler jobb. Men folk går också till den kommunala sidan, storkök bland annat.

När gästerna kommer tillbaka är nästa fråga hur arbetsmiljön blir.
Malin Ackholt säger att hon har förståelse för att arbetsgivarna har svårt att planera, men de har ansvar för att det ska fungera på arbetsplatsen.

– Inom vår bransch är vi ofta under­bemannade redan från början. Nu har vi fått indikationer på att arbets­miljön har blivit tuffare, med ännu lägre bemanning.

Det är viktigt att man som anställd påtalar detta, säger Malin Ackholt.
– Ta en diskussion med arbetsgivaren, skyddsombudet eller den lokala fackklubben. Eller ring den lokala fackavdelningen. Sitt inte tyst och stilla.

Du tror inte att man kan dra sig för att säga till just på grund av att branschen är i ett utsatt läge?
– Det tror jag inte. De som finns kvar på arbetsplatserna nu har ofta jobbat lång tid och jag hoppas att de informerar arbetsgivaren om det inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här