Fokus BRANSCHEN ÖPPNAR

”Man står lite standby hela tiden”

Martina Engsfelt har blivit inringd till sitt gamla servitris- och hovmästarjobb under våren. In i det sista är det oklart hur mycket jobb hon kommer att få i sommar.

Publicerad 4 juni 2021
”Man står lite standby hela tiden”
Martina Engsfelt. Foto: Lars Lanhed

De senaste månaderna har Martina Engsfelt gått och väntat på att få jobba extra på sin gamla arbetsplats, Heaven 23 på Gothia Towers i Göteborg.
– Jag är glad att jag fått timmar, sam­tidigt står man lite standby hela tiden.

Det har funnits ett halvt löfte om mer jobb i sommar.
– ”Du kan plocka timmar” har jag fått höra. Sedan går det rykten om att någon ska säga upp sig och då kanske det finns chans till en tjänst. Men det är ju rykten, inget man kan förlita sig på.

När Martina blev uppsagd från sin fasta heltidsanställning hade pandemin redan pågått ett år.
– Jag är förvånad att jag fick vara kvar så pass länge. Men andra året med pandemin har det märkts mer att folk inte går ut.

Att Liseberg varit stängt och sen alkoholservering förbjuden har förstås påverkat.
– Jag börjar bli lagom trött på politikerna. De ställer extrema krav på vår bransch, vilket är bra. Men samtidigt kan folk åka med Västtrafik utan att använda mask och då händer ingenting. Jag undrar också varför det skulle vara så mycket mer smitta mellan 20 och 22, timmar som är viktiga för oss.

Fick neka gäster för att vi inte hade tillräckligt med personal.

Förra sommaren gick försäljningen upp jämfört med våren, men var inte i närheten av vad den brukade vara somrarna före pandemin. Flödet var ojämnt.
– Plötsligt rullade det på. När jag jobbade som hovmästare fick vi neka gäster för att vi inte hade tillräckligt med personal. Dels fick jag inte ringa in permitterade samma dag, dels hade folk planer för att de räknat med att vara lediga.

Själv brukar Martina förvarna sina vänner och dejter om att hon kanske kan bli inringd till jobbet.
– De förstår, men det är ju lite fru­strerande för dem med, »så du menar att vi kanske ses?«

Hon tror att gästerna återvänder och att det kan bli svårt med personal.
– Jag vet många som har sagt att ”nu lämnar jag branschen”. De börjar plugga eller jobba med något annat. Jag tror att branschen har förlorat en hel del av dem som är rutinerade.

Själv siktar hon på att stanna i branschen. Hon har nu fått en tjänst på 80 procent på Heaven 23. Resten av tiden ska hon försöka fylla på med timmar.
– Jag gillar branschen så mycket. Den passar mig perfekt, jag är en social människa med mycket energi.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här