Nyheter värvning

Facket på Ikea satsar på rekrytering

Fler som jobbar på Ikeas restauranger ska bli medlemmar i HRF. Det är det uttalade målet efter att Ikeas samråd höll årsmöte.

Publicerad 15 mars 2023
Facket på Ikea satsar på rekrytering
När HRF-medlemmarna i Ikeas samråd höll årsmöte i Örebro slog man fast en satsning på rekrytering, berättar Ida Jansson, vice ordförande i styrelsen. Foto: Privat, Madeleine Andersson

Nyligen samlades 17 HRF-medlemmar från lika många Ikearestauranger. De träffades i Örebro i tre dagar för att prata avtalsrörelse, medlemsvärvning och andra fackliga frågor.

– Vi i samrådet har inte jobbat så aktivt med medlemsrekrytering. Nu ska vi ta fram ett anpassat underlag som passar för rekrytering på just Ikea. Och så har vi mål, delmål och uppföljningar, berättar Ida Jansson, vice ordförande i samrådets styrelse, till vardags anställd på Ikea Gallerian i Stockholm.

Tanken är att de förtroendevalda som inte redan gått HRF:s kurs Schyst värvning ska göra det. Alla har redan fått sätta sina egna mål för värvning.

Det är tillsammans vi driver förändring, då behöver vi vara många.

Ida Jansson

Organisationsgraden, det vill säga andelen som är med i facket, är generellt låg i hotell- och restaurangbranschen. Där det finns förtroendevalda eller fackklubb ligger det högre. Därför vill samrådet intensifiera arbetet med att rekrytera medlemmar och bilda fler klubbar.

– Vi måste bli fler. Det är tillsammans vi driver förändring, då behöver vi vara många. Vi måste acceptera att vissa kommer att vara medlemmar kort tid, för det är så vår bransch ser ut. Vi har en personalomsättning på 47 procent på Ikeas restauranger. Vi måste få med de unga även om de bara tänker jobba ett år innan de pluggar vidare eller byter bransch, säger Ida Jansson.

En första avstämning av hur det går med rekryteringen kommer att göras den 30 april.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här