Nyheter Startsidan
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Få svenska branschskador jämfört med europasnittet

Förra året anmälde hotell- och restauranganställda drygt 500 arbetsskador. Men den svenska hotell- och restaurangbranschen är ändå betydligt säkrare än sina europeiska motsvarigheter.

Publicerad 14 juni 2010

Under 2009 och första kvartalet 2010 anmälde svenskarna 97 000 arbetsskador till Försäkringskassan. Av dem kom 517 från hotell- och restauranganställda. Merparten, 428 stycken, var skador som uppstått vid en olycka. Vanligaste var fallolyckor eller att man tappat kontrollen över ett arbetsredskap.

Resterande 90 anmälningar var så kallade arbetssjukdomar, det vill säga skador som uppkommit efter en längre tids slitsamt arbete. Den vanligaste typen av arbetssjukdom i branschen var belastningsskador i olika former. Mest skadedrabbade i branschen är kvinnliga städare, restaurangbiträden och kockar. Bland männen var arbetsskadorna vanligast hos bagare och konditorer.

Statistiken visar dock att svenska hotell- och restauranganställda är betydligt säkrare på jobbet än många av sina europeiska kollegor. År 2007 drabbades cirka 5 av 1 000 svenska branschanställda för en arbetsolycka med mer än tre sjukdagar till följd. Det europeiska branschgenomsnittet låg samma år på strax under 30 av 1 000.

Källa: Arbetsmiljöverket.

Fakta om statistiken

Statistiken bygger på de arbetsskador som anmäldes till Försäkringskassan och Arbetsmiljöverket under 2009 och första kvartalet 2010.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här