Nyheter Startsidan
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Branschfolk är slitna men nöjda

Hotell- och restauranganställda har ondare, får mindre sömn och är tröttare än för två år sedan. Samtidigt har andelen som är nöjda med sitt arbete ökat, visar Arbetsmiljöverkets nya undersökning.

Publicerad 16 juni 2010

Normal.dotm 0 0 1 168 958 Hotellrevyn 7 1 1176 12.0 0 false 21 18 pt 18 pt 0 0 false false false

Många svenskar upplever att deras arbetsmiljö har förbättrats de senaste åren. Det visar Arbetsmiljöverkets stora undersökning som presenterades i dag. Till viss del gäller det även de hotell- och restauranganställda. Till exempel säger färre att de känner sig mobbade på jobbet, färre måste regelbundet måste hoppa över lunchrasten och andelen som utsätts för passiv rökning har minskat med 10 procentenheter sedan 2007.

Samtidigt upplever fler sig ha litet inflytande över arbetstakt och planering av arbetet. Hela 43 procent har ont i rygg och nacke minst en dag i veckan och 47 procent, 9 procentenheter fler än 2007, har ont i nedre delen av ryggen någon gång i veckan. Något fler rapporterar om sexuella trakasserier, och tre av fyra är uttröttade i kroppen efter jobbet minst en dag i veckan. Det är en ökning med 6 procentenheter sedan 2007.

Trots allt detta är hotell- och restaurangarna ganska positiva. Andelen som känner olust inför att gå till jobbet har minskat och sju av tio är nöjda med arbetet i stort.

Undersökningen görs vartannat år och bygger på en enkät gjord av SCB. År 2009 svarade 135 hotell- och restaurangarbetare på frågorna.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här