En mix av studier och hotellpraktik har gett jobb till Dimitrios Ampatzidis och andra nyanlända i Malmö.

Den som är nyanländ till Malmö kan kombinera sfi-utbildning med praktik på hotell och på så vis få snabbare inträde till arbetsmarknaden. Satsningen, »Hotelltalanger«, har skapat en rad arbetstillfällen.
– I fjol gjorde jag tre månaders praktik och sedan augusti 2012 har jag anställning. För mig har det varit en bra chans, inte minst för att lära mig språket. På en arbetsplats är du tvingad att förstå på ett helt annat sätt än om du sitter i en sfi-klass, säger Dimitrios Ampatzidis, 33 år. Han kom till Sverige från Grekland 2011, hörde om hotellsatsningen och anmälde sig.
Dimitrios arbetar i dag som frukost- och lunchvärd på Rica Hotel i Malmö och är medlem i Hotell- och restaurangfacket.
– Det handlar om trygghet om något händer och om a-kassan i fall jag skulle bli arbetslös, säger han.
– Många nyanlända har en yrkeserfarenhet med sig från sina länder. Vi vill ta tillvara deras kunnande. Vi ser också att motivationen att lära sig svenska ökar eftersom det blir en tydlig koppling mellan undervisning och att praktiskt träna svenska i en verklig arbetsmiljö, berättar Lars Ekström på Jobb Malmö.
Förutom sfi-undervisning och praktik ingår hotell- och fackkunskap på Jörgen Kock/Frans Suells gymnasium i paketet.
Utbildningen betalas av Malmö stad. Normalt tar det sju år för en nyanländ att etablera sig på arbetsmarknaden, men av de 17 som gick ut i december har 14 fått jobb inom hotellbranschen, berättar Lars Ekström.
– Vi valde hotellbranschen eftersom där fanns ett behov.
Våren 2013 går 23 elever från tio olika språkområden utbildningen.
Nina Lund, hotelldirektör för Rica Hotell i Malmö och kassör i företagarföreningen Hotellgruppen, tycker att projektet är lyckat.
– Som arbetsgivare försöker vi stimulera språkinlärningen, exempelvis genom att ge svar på svenska när frågor ställs på engelska, säger hon.
Fakta: Om projektet
Samarbetet startade 2010, när branschföreningen Hotellgruppen i Malmö behövde rekrytera personal till sina medlemsföretag. Föreningen vände sig till arbetsmarknadsverksamheten Jobb Malmö, som såg möjligheten att skapa arbetstillfällen för nyanlända.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.