Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Norsk kritik mot svenskjobbare

Sverige bör göra mer för att ge de egna ungdomarna jobb. Det tycker Dag Aarnes, avdelningsdirektör på Norges största arbetsgivarorganisation.

Publicerad 13 maj 2013

Ungefär 20 000 svenskar, huvudsakligen ungdomar, kommer årligen till Norge för att jobba. Det är för många, tycker Dag Aarnes, avdelningsdirektör på NHO, Norges motsvarighet till Svenskt Näringsliv. Dag Aarnes anser att Sverige borde kunna göra mer för att få ner den egna ungdomsarbetslösheten eftersom man har bättre ordning på stats­finanserna jämfört med många andra länder.
 – Men Sverige och Norge bör också angripa det här problemet gemensamt. Vi har därför tagit kontakt med Sveriges ambassad i Norge. Bland annat har vi diskuterat ett gemensamt seminarium med detta tema.
Många svenska ungdomar får jobb på norska hotell och restauranger. På branschens fackförbund, Fellesforbundet, försäkrar förbunds­sekreterare Clas Delp att alla som hittar jobb i Norge är välkomna. I alla fall just nu.
– I dag har vi väldigt låg arbetslöshet i Norge. Men med den stora arbetskraftsinvandring vi har i dag så skulle en ökad arbetslöshet kunna få konsekvenser. Det största problemet för oss är dock att många arbetskraftsinvandrare får dåliga villkor när det gäller arbetstider och övertidsersättning.

I Sverige ger arbetsförmedlingar på många orter ekonomiskt stöd till ungdomar som söker jobb utomlands. I Gävleborgs län är årets mål att 150 ungdomar från ­länet ska få jobb i Norge. Chefen för arbets­förmedlingen i Söderhamn, Mohamed ­Chabchoub, betonar att det ­råder fri rörlighet på den nordiska arbetsmarknaden.
– Och när nu ungdomsarbetslösheten är hög i Söderhamn samtidigt som det är brist på arbetskraft i Norge så är detta en lämplig åtgärd. Det är inte en lösning på problemet med den svenska ungdomsarbetslösheten, men väl en liten del av lösningen, säger han.
Någon uppföljning av arbetsförhållanden och lönevillkor gör dock arbetsförmedlingen inte.
– Nej, när individen lämnat Sverige så upphör arbetsförmedlingens ansvar. Men innan de åker har de blivit informerade om kollektiv­avtal, skatter och andra regler, säger Mohamed ­Chabchoub.

Ungdomsarbetslöshet

  • Norge 8,7 procent.
  • Sverige :18,2 procent.
  • Gävleborgs län: 27,4 procent.

Källor: Statistisk Sentralbyrå och Arbetsförmedlingen.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter insats

”Det är helt oacceptabelt”

Svartjobb, människohandel och farlig arbetsmiljö. Det var vad myndigheterna fann vid oanmälda inspektioner på bland annat restauranger, byggen och städfirmor.

Publicerad 29 september 2020 Kommentera
”Det är helt oacceptabelt”
Många brister upptäcktes vid myndigheternas kontroller på bland annat restaurangföretag. Foto: Colourbox

De senaste två veckorna har åtta myndigheter, bland andra Arbetsmiljöverket, polisen och Skatteverket, varit ute på oanmälda kontroller. Sammanlagt har de inspekterat 150 arbetsplatser. Merparten var inom byggbranschen, men även restauranger, städföretag och däckfirmor har kontrollerats.

På ungefär hälften av företagen upptäcktes brister i arbetsmiljön. I ett 30-tal fall var bristerna så allvarliga att Arbetsmiljöverket satte ett omedelbart förbud mot arbete.
– Det är helt oacceptabelt att vi har människor som riskerar liv och hälsa på sina arbeten. Resultaten visar att vi behöver fortsätta att göra nationella insatser, där flera myndigheter jobbar tillsammans för att driva bort de oseriösa företagen, säger Arne Alfredsson, tillförordnad chef för myndighetsgemensam kontroll vid Arbetsmiljöverket.

Om kontrollerna

  • Insatsen är ett resultat av ett regeringsuppdrag som myndigheterna har fått för att motverka fusk och brottslighet i arbetslivet.
  • Myndigheterna som deltar är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket.
  • Sedan 2018 har myndigheterna gjort drygt 3 500 gemensamma kontroller.

Polisen omhändertog runt 30 personer som inte har rätt att arbeta i landet, vissa misstänks ha bott på sin arbetsplats. Fem personer bedöms vara potentiella offer för människohandel.
– Resultaten av vår insats visar verkligen att vissa branscher har problem med svart arbetskraft och människor som riskerar att utnyttjas. Tillsammans kan vi myndigheter komma åt de oseriösa företagen från olika håll, det är en styrka, säger Johan Winberg, poliskommissarie vid Polismyndigheten.

Insatsen avslöjade också cirka 100 fall av brister i personalliggare, flera fall av misstänkt bidragsfusk och brott mot utstationeringslagen. Myndigheterna kommer nu att utreda och följa upp bristerna.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter KOMpetens

Arbetslösa kan få studera med ersättning

Arbetsförmedlingen ska kunna anvisa arbetslösa att söka till studier. Det har regeringen beslutat.

Publicerad 28 september 2020 Kommentera
Arbetslösa kan få studera med ersättning
Utbildning kommer att vara nyckeln när Sverige startar om efter coronapandemin. Det menar regeringen, som nu satsar på att få fler till skolbänken. Foto: Colourbox

Den som saknar gymnasieexamen har betydligt svårare att få jobb än den som har gymnasieutbildning. När arbetslösheten nu stiger vill därför regeringen satsa på att fler kompletterar sina studier.

– Det behövs mer arbetsmarknad i utbildningspolitiken och mer utbildning i arbetsmarknadspolitiken, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vid en pressträff på måndagen.

Regeringen har beslutat att den som behöver gymnasiekompetens för att öka chansen till jobb ska kunna studera med aktivitetsersättning. Förutsättningen är att arbetsförmedlingen gör en individuell prövning som fastställer behovet.

Dessutom ska fler arbetssökande inom jobb- och utvecklingsgarantin få möjlighet att plugga på yrkeshögskola eller folkhögskola med bibehållen ersättning.

Ingår i temat: Coronakrisen 88 artiklar

Alla artiklar i temat (85 till)
Hej Gäst CLARA HENRY

”Skulle vilja ha makten över frukosten”

Clara Henry är programledare, bloggare och aktuell med tv-serien »Du Clarar mer än du tror« som har premiär på SVT den 1 oktober. Men om hon fick välja ett branschyrke att jobba i så skulle det vara som boss över frukostbuffén.

Publicerad 27 september 2020 Kommentera
”Skulle vilja ha makten över frukosten”
Clara Henry. Foto: Morgan Norman

Hur är du som gäst på hotell eller restaurang?
– Jag blir lyrisk om rummet eller frukostbuffén har något utöver det vanliga. Nu senast bodde jag på Calmar Stadshotell och blev jätteglad av att de hade fyra hantlar hängande på väggen. Otippat och roligt!

Vilket hotell- eller restaurangyrke skulle du helst vilja ha?
– Jag skulle vilja ha makten över frukostbuffén. Om jag fick bestämma över en frukostbuffé hade den varit episk.

Vad är det pinsammaste du gjort på hotell eller restaurang?
– När jag var i Örnsköldsvik med Melodifestivalen 2014 spelade vi Monopol en kväll. En kastade spelsedlarna över hela rummet. Jag filmade och lade ut på min Youtubekanal. Sedan fick jag en lång kommentar från tjejen som städat.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här