Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Norsk kritik mot svenskjobbare

Sverige bör göra mer för att ge de egna ungdomarna jobb. Det tycker Dag Aarnes, avdelningsdirektör på Norges största arbetsgivarorganisation.

Publicerad 13 maj 2013

Ungefär 20 000 svenskar, huvudsakligen ungdomar, kommer årligen till Norge för att jobba. Det är för många, tycker Dag Aarnes, avdelningsdirektör på NHO, Norges motsvarighet till Svenskt Näringsliv. Dag Aarnes anser att Sverige borde kunna göra mer för att få ner den egna ungdomsarbetslösheten eftersom man har bättre ordning på stats­finanserna jämfört med många andra länder.
 – Men Sverige och Norge bör också angripa det här problemet gemensamt. Vi har därför tagit kontakt med Sveriges ambassad i Norge. Bland annat har vi diskuterat ett gemensamt seminarium med detta tema.
Många svenska ungdomar får jobb på norska hotell och restauranger. På branschens fackförbund, Fellesforbundet, försäkrar förbunds­sekreterare Clas Delp att alla som hittar jobb i Norge är välkomna. I alla fall just nu.
– I dag har vi väldigt låg arbetslöshet i Norge. Men med den stora arbetskraftsinvandring vi har i dag så skulle en ökad arbetslöshet kunna få konsekvenser. Det största problemet för oss är dock att många arbetskraftsinvandrare får dåliga villkor när det gäller arbetstider och övertidsersättning.

I Sverige ger arbetsförmedlingar på många orter ekonomiskt stöd till ungdomar som söker jobb utomlands. I Gävleborgs län är årets mål att 150 ungdomar från ­länet ska få jobb i Norge. Chefen för arbets­förmedlingen i Söderhamn, Mohamed ­Chabchoub, betonar att det ­råder fri rörlighet på den nordiska arbetsmarknaden.
– Och när nu ungdomsarbetslösheten är hög i Söderhamn samtidigt som det är brist på arbetskraft i Norge så är detta en lämplig åtgärd. Det är inte en lösning på problemet med den svenska ungdomsarbetslösheten, men väl en liten del av lösningen, säger han.
Någon uppföljning av arbetsförhållanden och lönevillkor gör dock arbetsförmedlingen inte.
– Nej, när individen lämnat Sverige så upphör arbetsförmedlingens ansvar. Men innan de åker har de blivit informerade om kollektiv­avtal, skatter och andra regler, säger Mohamed ­Chabchoub.

Ungdomsarbetslöshet

  • Norge 8,7 procent.
  • Sverige :18,2 procent.
  • Gävleborgs län: 27,4 procent.

Källor: Statistisk Sentralbyrå och Arbetsförmedlingen.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter RÖKFÖRBUD

Få anmälningar i rökförbudets spår

Det är kommunerna som har ansvaret att se till att krogarna följer rökförbudet, men privatpersoner som upptäcker överträdelser kan vända sig till miljöförvaltningen i kommunen.

Publicerad 20 augusti 2019 Kommentera

Under de första sex veckorna med den nya lagen fick miljöförvaltningen i Stockholm in 13 anmälningar om brott mot rökförbudet på uteserveringar. I Göteborg kom det in sex anmälningar och i Malmö fick miljöförvaltningen in tre anmälningar.

De flesta av anmälningarna har lett till att kommunerna startat en tillsyn. Lagen säger att kommunen i första hand ska få den ansvarige för krogen att följa reglerna på frivillig väg. Om det inte fungerar kan kommunen förelägga den ansvarige att göra det, i vissa fall med hjälp av vite.

Många är positiva till förbudet. I en undersökning som DN/Ipsos gjort bland 1 630 slumpmässigt utvalda svarar 82 procent att det i huvudsak är bra. Kvinnor var mer positiva än män och Sverigedemokratiska väljare var mer negativa än snittet, skriver DN.

Nyheter RÖKFÖRBUD

Rökförbudet ”börjar funka”

Den första juli blev det förbjudet att röka på uteserveringar. Då varnade krögare för stök, nedskräpning och förlorade intäkter. Nu har sommaren gått och facit är här.

Publicerad 20 augusti 2019 Kommentera
Rökförbudet ”börjar funka”
Chian Alkoyuns två restauranger i Eskilstuna blev rökfria redan i april. Foto: Per Groth
Chian Alkoyun
Chian Alkoyun. Foto: Per Groth

– Det har gått rätt bra. Det var inga egentliga konstigheter, säger Chian Alkoyun, krögare som driver två restauranger i Eskilstuna.

På hans restauranger, O´Learys och Royal Oak, blev uteserveringarna rökfria redan i april. I början var det en del gäster som ifrågasatte det, berättar Chian Alkoyun.
– Det var många som var emot det, faktiskt fler än vad jag trodde. Då fick vi en del kommentarer från folk, jag förstår dem. I början hade vi en del gäster som lämnade oss för ställen där man fick röka. Men nu är det ju likadant för alla krogar.

Men det stämmer inte riktigt. I Stockholm har ett fåtal krogar fått dispens för en »rökruta« utomhus. Detta efter att Stockholms stad gjort en tolkning av den nya lagen.

Samuel Laulajainen. Foto: Karin Bernhardsson

Ett ställe som fått dispens är Södra Teatern med sin stora uteservering Mosebacketerassen. Men intresset för rökrutan var inte lika stort som väntat, säger vd Samuel Laulajainen.
– Det förvånade mig lite, hur lite folk det är som faktiskt röker. Jag hade sett framför mig att det skulle bli trångt med folk, men så har det inte alls varit.

Samuel Laulajainen tror att det hade gått bra även utan dispensen.
– Då hade folk ju bara gått ut på gatan för att röka. Det är egentligen ingen större skillnad. Det enda är väl att det hade resulterat i mer skräp.

Krögaren Chian Alkoyun i Eskilstuna berättar att inspektörer från kommunen varit på besök under sommaren, bland annat för att se om rökförbudet följs. Han önskar lite mer samarbete från deras sida, åtminstone så här i början.
– Det börjar funka, men det är mycket jobb att följa alla regler som det är. Har man en nattklubb är det säkert ännu svårare.

Visita tillhör dem som varit kritiska till förbudet. Arbetsgivarorganisationen vet ännu inte hur det har fungerat på medlemsföretagen under sommaren, berättar Anne Burgess som är pressekreterare.
– Vi kommer att göra en analys av hur förbudet fungerar för våra medlemmar under hösten, vi har ännu inte fått några andra rapporter än de vi läst om i andra kanaler.

Nyheter ARBETSMILJÖ

Närmare åtal för dödsolycka

Två personer på Orsa rovdjurspark kan bli åtalade för dödsolyckan då en ung djurskötare miste livet. Det kan även bli aktuellt med böter för Grönklittsgruppen.

Publicerad 12 augusti 2019 Kommentera
Närmare åtal för dödsolycka
En 18-årig djurskötare dog på Orsa rovdjurspark. Foto: Lena Cedervall/Mostphotos

För två år sedan dog en 18-årig djurskötare då han attackerades av björn på sin arbetsplats Orsa rovdjurspark. Nu har Gunnar Jonasson, kammaråklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, kommit ett steg närmare åtal i fallet.
– Jag hoppas kunna fatta beslut om det blir åtal före årsskiftet. Det gäller två personer som är misstänkta för arbetsmiljöbrott i form av grovt vållande till annans död. Dessutom kan det bli företagsbot för Grönklittsgruppen som äger parken, säger Gunnar Jonasson.

De två personerna är även misstänkta för grovt vållande av fara för annan. Det gäller de fyra personer, två vuxna och två barn, som befann sig tillsammans med djurskötaren i det hägn som skulle ha varit tomt.

Utredningen av olyckan är skickad på slutdelgivning till företaget, de misstänkta och deras advokater. De ska yttra sig om utredningen senast den 15 september, men kan begära uppskov.

Företagsbot kan tas ut om företaget inte har förebyggt brott, för att någon i ledande ställning har begått brott eller för att någon som haft ansvar för tillsyn inte har skött uppgiften.

Rovdjursparken har kollektivavtal med Hotell- och restaurangfacket.

Fråga om jobbet.
77
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här