Nyheter diskriminering

Diskriminerad fick 75000

Att han inte var kvinna diskvalificerade mannen från jobb på ett kafé. Nu betalar arbetsgivaren 75 000 kronor i diskrimineringsersättning till mannen.

Publicerad 19 december 2023 Kommentera
Diskriminerad fick 75000
Kaféägaren valde bort en arbetssökande man. Nu betalar ägaren 75 000 kronor i diskrimineringsersättning till mannen. Foto: Istockphoto

En man sökte ett ledigt jobb på ett kafé i Stockholm. När han efter en tid hörde av sig för att höra hur det gick med rekryteringen fick han veta att han inte kunde komma i fråga för anställning.

– Kaféägaren skrev att mannen verkade vara perfekt för jobbet, men att de i nuläget endast anställde tjejer. Alla som jobbade var tjejer och ville att det skulle fortsätta vara så för att det kändes tryggt och bra, sade Karin Ahlstrand Oxhamre, enhetschef på Diskrimineringsombudsmannens processavdelning, till Hotellrevyn tidigare.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, krävde att arbetsgivaren skulle betala 75 000 kronor i diskrimineringsersättning till mannen. När kaféägaren vägrade valde DO att stämma i Arbetsdomstolen. Nyligen gick arbetsgivaren med på att betala det begärda beloppet, 75 000 kronor, till mannen.