Nyheter DISKRIMINERING

Kafé valde bort man – kan tvingas betala 75000

Kaféet ville bara ha kvinnor anställda. Därför valdes en man som sökt arbete bort. Nu begär DO att företaget ska betala 75000 kronor i diskrimineringsersättning till mannen.

Publicerad 4 oktober 2023
Kafé valde bort man – kan tvingas betala 75000
Kaféägaren valde bort en arbetssökande man. Foto: Mostphotos

Mannen hade hört att ett mindre kafé i Stockholmsområdet behövde personal. Han tog kontakt och uppmanades att skicka in sitt cv. När han senare ville veta hur det gått fick han till svar att han inte kunde komma i fråga för anställning.
– Kaféägaren skrev att mannen verkade vara perfekt för jobbet, men att de i nuläget endast anställde tjejer. Alla som jobbade var tjejer och ville att det skulle fortsätta vara så för att det kändes tryggt och bra, berättar Karin Ahlstrand Oxhamre, enhetschef på Diskrimineringsombudsmannens processavdelning.

En del säger att det är av omtanke som någon väljs bort.

Karin Ahlstrand Oxhamre

Mannen hörde av sig till DO som nu driver hans ärende. DO anser att mannen blivit missgynnad och begär att kaféet ska betala 75 000 kronor i diskrimineringsersättning till honom. Om kaféägaren inte betalar kan ärendet drivas vidare till Arbetsdomstolen.

Karin Ahlstrand Oxhamre.
Foto: Gustaf Widegård

Något motsvarande ärende har inte drivits tidigare, säger Karin Ahlstrand Oxhamre. Det är vanligare att diskrimineringsärenden rör kvinnor.
– Det handlar ofta om att någon inte får fortsätta efter en provanställning på grund av att hon blivit gravid. Men det händer att provanställningar avslutas för att någon anses ha vabbat för mycket, och då kan det vara både om kvinnor och män.

Det spelar ingen roll om arbetsgivaren haft goda avsikter med missgynnandet.
– En del säger att det är av omtanke som någon väljs bort, för att jobbet är för tungt. Men vi behöver bara konstatera fakta, att det har skett en överträdelse av diskrimineringslagen, säger Karin Ahlstrand Oxhamre.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här