Nyheter HRF

De är förbundets nya ledningstrio

Hotell- och restaurangfacket har en ny ledning. I dag utsågs ombudsmannen Per Persson till avtalssekreterare efter Malin Ackholt, som tar över ordförandeklubban efter Therese Guovelin.

Publicerad 21 juni 2016
De är förbundets nya ledningstrio
HRF:s nya ledning: Per Persson, avtalssekreterare, Malin Ackholt, ordförande och Pim Van Dorpel, vice ordförande. Foto: Lisa Castilla

I helgen valdes Therese Guovelin till förste vice ordförande för LO, och lämnar därmed sin post som ordförande i Hotell- och restaurangfacket. Hon efterträds av Malin Ackholt, som har varit avtalssekreterare i HRF sedan 2011. I dag blev det också klart att förbundsstyrelsen har utsett ombudsmannen Per Persson till ny avtalssekreterare.
– Det är ett jättestort uppdrag, och det ska bli väldigt roligt att få ta sig an det. Förhandlingar om schysta villkor är ju på något sätt grunden till varför man är med i facket. Jag har jobbat nära Malin Ackholt de två senaste avtalsrörelserna så jag vet ju vad som krävs. Men det är klart att det blir annorlunda att själv ha rollen som avtalssekreterare, säger han.

Det senaste rikstäckande avtalet med Visita skrevs på i april, och gäller bara elva månader. Därmed är en ny avtalsrörelse i princip redan i gång.
– Ja, den har börjat sätta fart. Fortfarande är det anställningsformerna och lönerna som är de viktigaste frågorna, det är inga stora förändringar mot tidigare. Ett orosmoln är hur det ska bli med LO-samordningen. Jag tror det skulle vara ogynnsamt för våra medlemmar om vi inte lyckas samordna oss, säger Per Persson.

Den nya ledningen i HRF har många frågor att ta tag i. Förutom avtalsrörelsen har förbundet satt som mål att öka medlemsantalet till minst 60 000 år 2024.
– Vi har ju stora utmaningar framför oss. Till exempel måste vi flytta fram positionerna när det gäller rekrytering av nya medlemmar. Det är verkligen en förmån att nu få jobba vidare och leda förbundet tillsammans med Per Persson och Pim Van Dorpel, säger Malin Ackholt.

Pim Van Dorpel fortsätter som vice ordförande, vilket han har varit sedan 2014.
– Jag är väldigt glad att vi är en organisation som har förmågan att forma ett nytt arbetsutskott på så kort tid. Nu ser jag fram emot en höst fylld av hårt och intensivt arbete, säger han.

Nyheter AVGIFT

Medlemsavgiften höjs

Från den 1 juli höjs medlemsavgiften för de allra flesta. Det har HRF:s förbundsstyrelse beslutat.

Publicerad 13 juni 2019 Kommentera
Medlemsavgiften höjs
I juli höjs avgiften i Hotell- och restaurangfacket. Foto: lolostock/Istockphoto

Hotell- och restaurangfacket behöver öka sina intäkter. Nu har man fattat beslut om att höja medlemsavgiften med i snitt elva kronor per månad. På det viset räknar man med att få in ytterligare 3,4 miljoner per år.

Nya avgifterna:

Lön
Avgift före höjning
Höjning Ny avgift från 1 juli
–8699 199 kr 0 kr 199 kr
8 700–12 699 270 kr 9 kr 279 kr
12 700–22 699 365 kr 10 kr
375 kr
22 700 – 390 kr 19 kr
409 kr

 

Nyheter stipendium

Han får HRF-stipendium

Nu är det klart vilka som får HRF:s studiestipendier i år. En av dem är Philip Olsson i Vinslöv som får 3 000 kronor till vidareutbildning.

Publicerad 11 juni 2019 Kommentera
Han får HRF-stipendium
Philip Olsson är en av dem som får HRF:s studiestipendium i år. Han vill vidareutbilda sig inom hotelmanagement. Foto: Privat, Istockphoto

Det är andra året som Hotell- och restaurangfacket delar ut sitt studiestipendium. Det riktar sig till HRF-medlemmar som är i slutet av sin hotell- eller restaurangutbildning. Pengarna, upp till 5 000 kronor per person, kan exempelvis användas till kurser, utrustning eller studiebesök med syfte att höja yrkeskompetensen.

En av årets stipendiater är Philip Olsson i Vinslöv som snart tar studenten från hotell- och turismprogrammet. Han får 3 000 kronor till vidareutveckling.
– Tanken är att jag ska använda pengarna när jag vill vidareutbilda mig, som någon form av studiestöd. Jag vill vidareutveckla mig inom management på hotell, säger Philip Olsson

I sommar ska han sommarjobba i reception. I höst hoppas Philip på att få ett fast jobb.
– Jag vill jobba ett tag och få lite mer kött på benen. Jag har jobbat som timanställd under utbildningen, men jag skulle vilja ha ett riktigt jobb för att lära mig sådant som man inte gör som timanställd.

I år delar Hotell- och restaurangfacket ut fem stipendier. Övriga stipendiater presenteras under veckan. Det är HRF:s centrala ungdomskommitté som utser dem.

Syftet är att hjälpa elever som vill fördjupa sina kunskaper på olika sätt.

Nyheter arbetsmarknad

Goda jobbchanser i branschen

Det kommer att finnas många lediga jobb på landets hotell och restauranger i sommar. Det tror i alla fall branscharbetsgivarna i Manpowers senaste arbetsmarknadsbarometer.

Publicerad 11 juni 2019 Kommentera
Goda jobbchanser i branschen
Det är soliga tider i hotell- och restaurangbranschen, om man ska tro undersökningarna. Foto: Sten-Åke Stenberg/Mostphotos

Hotell- och restaurangbranschen går bra just nu. Det visar inte minst försäljningssiffrorna. Under årets första tre månader omsatte restaurangerna drygt 30 miljarder kronor. Det är en ökning med 4,7 procent jämfört med samma period förra året, visar Restaurangindex. Mest ökade hotellrestauranger och trafiknära restauranger, medan kaféer och personalrestauranger minskade något.

Ett annat tecken på goda tider är hotell- och restaurangarbetsgivarnas positiva syn på sommarens personalbehov. Företaget Manpower Group undersöker regelbundet vad arbetsgivare i olika sektorer har för förväntningar på det närmaste kvartalet. Den senaste undersökningen visar att hotell- och restaurangarbetsgivarna är mest positiva av alla.
– Det är glädjande att efterfrågan på arbetskraft förväntas hålla i sig under sommaren i hotell- och restaurangbranschen, säger Mikael Jansson, vd för Manpower Group i Sverige.

Fråga om jobbet.
73
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här