Nyheter förbundet

»Vi behöver vara många för att vara starka«

– Det ska bli väldigt spännande att få sätta tänderna i en rad frågor som jag är intresserad av, säger Malin Ackholt. Sedan ett par månader tillbaka är hon Hotell- och restaurangfackets nya förbundsordförande.

Publicerad 25 augusti 2016
»Vi behöver vara många för att vara starka«
Malin Ackholt blev ny förbundsordförande i juni. Foto: Annika af Klercker

Therese Guovelin var HRF:s förbundsordförande fram till i juni, då hon lämnade posten för att bli förste vice ordförande i LO. Malin Ackholt utsågs till ny ordförande av HRF:s förbundsstyrelse. Hon är ny som ordförande, men har lång facklig erfarenhet. De senaste elva åren har hon suttit i förbundets högsta ledning, bland annat som avtalssekreterare.
– Det ska bli väldigt spännande att få sätta tänderna i en rad frågor som jag är intresserad av, men inte haft tid med. De senaste åren har det blivit mycket förhandlingar.

Hur märker medlemmarna att de har en ny ordförande?
– Jag är inte helt säker på att de kommer att märka det. Vi har en utstakad väg framåt i förbundet, framförallt genom olika kongressbeslut. Men det är förstås alltid viktigt att ta plats i debatten om våra medlemmars villkor.

Hur ofta träffar du vanliga medlemmar?
– För sällan i deras vardag. Det vill jag göra mer i min nya roll. Men det är också viktigt att lyssna på dem som ofta träffar medlemmarna – förtroendevalda, ombudsmän och assistenter.

Malin Ackholt.
Malin Ackholt. Foto: Annika af Klercker

Är det någon skillnad på att väljas av en kongress eller att bli utsedd som du blivit?
– Tidsperspektivet! Den som nomineras och väljs har tid att förbereda sig, det har inte jag hunnit nu. Förbundsstyrelsen har hanterat det här som den ska, men det optimala för en ledning är att bli vald på en kongress.

Vilken skillnad blir det för dig personligen?
– Som förbundsordförande är jag ytterst ansvarig för organisationen. Det är skillnad, även om jag har suttit i ledningen tidigare. I vardagen kommer jag att jobba med andra frågor och ha lite större handlingsutrymme.

Kommer du att vara mer påpassad?
– Ja, det tror jag. Och det ska förtroendevalda ledare vara, det är jättebra. Jag är övertygad om att det hjälper fackliga ledare att hålla kompassen rätt.

Du bor i en lägenhet som ägs av Kommunal. Hur ser du på det i din nya roll?
– Jag avser inte att flytta. Jag har varit helt öppen med den frågan.

Om Malin Ackholt

  • Ålder: 44 år.
  • Bakgrund: Utbildad kock. Medlem i Hotell- och restaurangfacket sedan 1989. Första förtroendeuppdraget 1993. Anställd på HRF sedan 1998.
  • Privat: Ensamstående. Har mamma och syskon i Skåne och Danmark. Tycker om att laga mat, cykla och segla.

Du har varit aktiv i HRF sedan 1993 – vad driver dig?
– Att veta att det vi gör faktiskt hjälper medlemmar att få en tryggare vardag. Att de vet att de kan betala hyran och har rätt till ledighet. Att de inte behöver oroa sig för sina pensioner i framtiden.

Vilka är de viktigaste fackliga frågorna i dag?
– Om man bortser från villkorsfrågorna så handlar det om det fackliga inflytandet. Alla områden där man kan göra förbättringar i vardagen på jobbet. För Hotell- och restaurangfacket som organisation är det frågan om hur vi ska rekrytera så att vi blir 60 000 medlemmar år 2024. Det är ett ambitiöst mål och ett gigantiskt arbete. Som facklig organisation behöver vi vara många för att vara starka gentemot arbetsgivare och myndigheter.

Nyheter ARBETSMARKNAD

Branschen kvar i arbetslöshet

Arbetslösheten är rekordlåg – men inte bland hotell- och restauranganställda. Trots personalbrist har branschens a-kassa runt 18 procent arbetslösa.

Publicerad 14 december 2018 Kommentera
Branschen kvar i arbetslöshet
A-kassan HRAK har störst andel öppet arbetslösa, i arbetsmarknadsprogram och deltidsarbetslösa. Källa: IAF och Arbetsförmedlningen, september 2018 Foto: Istockphoto


Media

Det råder personalbrist inom hotell- och restaurangbranschen. Samtidigt har Hotell- och restauranganställdas a-kassa, HRAK, störst andel arbetslösa medlemmar av alla ­a-kassor. Varje månad får ungefär 5 000 personer ersättning.

HRAK har fått indikationer på att många arbetsgivare i stället för att erbjuda fasta anställningar väljer att anställa personer som har subventionerade anställningar. När bidraget tar slut upphör också anställningen.

– Det står arbetsbrist på arbetsgivarintyget, men i själva verket avslutar arbetsgivaren anställningen för att kunna ta in en ny person med bidrag, säger Karin Pettersson, chef för HRAK.

De kan få höra: Fixa ett nytt bidrag, annars får du inte jobba kvar.

Medlemmar hos HRAK berättar att arbetsgivarna är öppna med sina önskemål.
– De kan få höra: Fixa ett nytt bidrag, annars får du inte jobba kvar.

Källa: IAF och Arbetsförmedlingen, september 2018

Andra vittnar om när de på anställningsintervjun uppmanas att gå till Arbetsförmedlingen och fråga om de kan få bidrag.
När andelen subventionerade anställningar ökar finns risk att arbetslösheten i branschen permanentas, menar Karin Pettersson.
– I stället för att anställa kan arbetsgivaren ta in ännu en person som de får bidrag för. Runt 18 procent av våra medlemmar är arbetslösa.

Enligt Karin Pettersson är många medlemmar uppgivna.
– De känner sig lite som slit- och slängmaterial. Många tycker att det är roligt att vara i branschen och då känns det så klart inte bra att inte få fortsätta på jobb som man har lagt ner mycket intresse och engagemang i.

Karin Pettersson har uppfattat det som att Arbetsförmedlingen lägger mest resurser på dem som står långt från arbetsmarknaden, i stället för på dem som har a-kassa och därmed någon form av yrkeserfarenhet från branschen.

Finnes: 1 000 kockar

Arbetslösa i några av de största yrkesgrupperna.

  • 4 352 restaurangbiträden
  • 1 182 städare
  • 1 014 kockar och kallskänkor
  • 261 hotellreceptionister
  • 159 kafébiträden

HRAK och Hotell- och restaurangfacket har haft möten med Arbetsförmedlingen för att diskutera olika problem som de ser i branschen.
– Det kan inte vara meningen att arbetsgivaren ska kunna nyttja subventionerade anställningar så som nu sker. Det är märkligt att vi har hög arbetslöshet samtidigt som Visita signalerar att arbetsgivarna har svårt att hitta personal. Det borde vara möjligt att få en matchning mellan arbetsgivare och arbetslösa med erfarenhet, säger Karin Pettersson.

Hotell- och restaurangfacket delar HRAK:s bild av problemen, säger Per Persson, avtalssekreterare för HRF.
– Det är jättebra att folk får lönestöd om det leder till jobb. Men många arbetsgivare fokuserar på att krama ut så mycket lönestöd som möjligt i stället för att ge människor en chans till ett riktigt jobb. Nästan gratis arbetskraft smakar gott.

Nyheter ARBETSMARKNAD

Professorn om bidragsjobben

Chansen till jobb ökar för dem som har subventionerade anställningar. Men samtidigt försvinner jobb för andra, säger Anders Fors­­lund, professor vid IFAU.

Publicerad 14 december 2018 Kommentera
Professorn om bidragsjobben
Hälften av dem som skrivs in på arbetsförmedlingen får jobb inom ett halvår.

Anders Forslund. Foto: IFAU

Man räknar med att varje anställning med stöd motsvarar en halv till en hel annan anställning som inte blir av.
Det säger Anders Forslund, professor vid IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.

Han tror att förekomsten av subventionerade anställningar skulle kunna vara en bidragande förklaring till den höga arbetslösheten inom hotell- och restaurangbranschen.
– Om de subventionerade jobben fortsätter att vara många år efter år kan det i slutänden bli en bransch där de flesta löner betalas av staten och vissa tvingas välja andra yrken.

Att samhället ändå väljer att låta företag anställa med stöd beror på att man prioriterar dem som annars skulle ha svårt att komma in på arbetsmarknaden.

17 000 ärenden

Under 2017 fick Hotell- och restaurangfacket 17 000 förfrågningar från Arbetsförmedlingen inför att en arbetslös skulle placeras på ett bidragjobb. Arbetsförmedlingen har uppgett att de hinner göra förfrågningar för varannan subventionerad anställning.

– De får snabbare jobb, antingen genom att få jobba kvar hos arbetsgivaren eller genom att få användbara referenser. Förhoppningen är att övriga ska ha lättare att konkurrera om jobb, säger Anders Forslund.

Hälften av dem som skrivs in på arbetsförmedlingen får jobb inom ett halvår. För ungdomar går det snabbare, hälften har jobb inom tre månader.

Arbetsgivaren måste följa regelverket, vilket kanske inte alltid sker.

– Även om det kan tyckas omoraliskt med kedjor av bidragsanställningar så kan det på ett samhällsplan vara försvarbart. Men arbetsgivaren måste följa regelverket, vilket kanske inte alltid sker.

Samtidigt är bidragsanställningarna knappast enda förklaringen till hotell- och restaurangbranschens höga arbetslöshet, betonar han.
– Det är också en bransch med snabb personalomsättning jämfört med till exempel industrin. Detta leder per automatik till ­högre arbetslöshet.

Nyheter ARBETSMARKNAD

Fler jobb inom branschen nästa år

Jobben ser ut att bli fler under nästa år. Inom hotell- och restaurangbranschen förväntas stor efterfrågan på kompetens, enligt en arbetsmarknadsbarometer från Manpower Group.

Publicerad 12 december 2018 Kommentera
Fler jobb inom branschen nästa år
Branscharbetsgivare räknar med att jobben ska öka med 12 procent. Foto: Colourbox

Hotell- och restaurangnäringen är en av de fem branscher som har allra starkast jobbprognos enligt Manpower Group. Arbetsgivare inom branschen räknar med att jobben ska öka med 12 procent. För arbetsmarknaden i stort väntas jobben öka med 5 procent.

Arbetsmarknadsbarometern bygger på intervjuer med arbetsgivare, som får svara på om de tror att sysselsättningen kommer att öka eller minska.

Arbetsförmedlingen har också har presenterat sin prognos för jobben de kommande två åren. I år räknar de med att sysselsättningen ökar med 85 000 personer och 2019 med 65 000 personer, året därpå med ytterligare  46 000 personer.

Samtidigt förväntas arbetslösheten öka något. Många av de arbetsgivare som intervjuats säger att de har svårt att hitta personal med lämplig utbildning och erfarenhet. Därför behövs fortsatt fokus på utbildning, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.

Fråga om jobbet.
153
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här