Nyheter förbundet

»Vi behöver vara många för att vara starka«

– Det ska bli väldigt spännande att få sätta tänderna i en rad frågor som jag är intresserad av, säger Malin Ackholt. Sedan ett par månader tillbaka är hon Hotell- och restaurangfackets nya förbundsordförande.

Publicerad 25 augusti 2016
»Vi behöver vara många för att vara starka«
Malin Ackholt blev ny förbundsordförande i juni. Foto: Annika af Klercker

Therese Guovelin var HRF:s förbundsordförande fram till i juni, då hon lämnade posten för att bli förste vice ordförande i LO. Malin Ackholt utsågs till ny ordförande av HRF:s förbundsstyrelse. Hon är ny som ordförande, men har lång facklig erfarenhet. De senaste elva åren har hon suttit i förbundets högsta ledning, bland annat som avtalssekreterare.
– Det ska bli väldigt spännande att få sätta tänderna i en rad frågor som jag är intresserad av, men inte haft tid med. De senaste åren har det blivit mycket förhandlingar.

Hur märker medlemmarna att de har en ny ordförande?
– Jag är inte helt säker på att de kommer att märka det. Vi har en utstakad väg framåt i förbundet, framförallt genom olika kongressbeslut. Men det är förstås alltid viktigt att ta plats i debatten om våra medlemmars villkor.

Hur ofta träffar du vanliga medlemmar?
– För sällan i deras vardag. Det vill jag göra mer i min nya roll. Men det är också viktigt att lyssna på dem som ofta träffar medlemmarna – förtroendevalda, ombudsmän och assistenter.

Malin Ackholt.
Malin Ackholt. Foto: Annika af Klercker

Är det någon skillnad på att väljas av en kongress eller att bli utsedd som du blivit?
– Tidsperspektivet! Den som nomineras och väljs har tid att förbereda sig, det har inte jag hunnit nu. Förbundsstyrelsen har hanterat det här som den ska, men det optimala för en ledning är att bli vald på en kongress.

Vilken skillnad blir det för dig personligen?
– Som förbundsordförande är jag ytterst ansvarig för organisationen. Det är skillnad, även om jag har suttit i ledningen tidigare. I vardagen kommer jag att jobba med andra frågor och ha lite större handlingsutrymme.

Kommer du att vara mer påpassad?
– Ja, det tror jag. Och det ska förtroendevalda ledare vara, det är jättebra. Jag är övertygad om att det hjälper fackliga ledare att hålla kompassen rätt.

Du bor i en lägenhet som ägs av Kommunal. Hur ser du på det i din nya roll?
– Jag avser inte att flytta. Jag har varit helt öppen med den frågan.

Om Malin Ackholt

  • Ålder: 44 år.
  • Bakgrund: Utbildad kock. Medlem i Hotell- och restaurangfacket sedan 1989. Första förtroendeuppdraget 1993. Anställd på HRF sedan 1998.
  • Privat: Ensamstående. Har mamma och syskon i Skåne och Danmark. Tycker om att laga mat, cykla och segla.

Du har varit aktiv i HRF sedan 1993 – vad driver dig?
– Att veta att det vi gör faktiskt hjälper medlemmar att få en tryggare vardag. Att de vet att de kan betala hyran och har rätt till ledighet. Att de inte behöver oroa sig för sina pensioner i framtiden.

Vilka är de viktigaste fackliga frågorna i dag?
– Om man bortser från villkorsfrågorna så handlar det om det fackliga inflytandet. Alla områden där man kan göra förbättringar i vardagen på jobbet. För Hotell- och restaurangfacket som organisation är det frågan om hur vi ska rekrytera så att vi blir 60 000 medlemmar år 2024. Det är ett ambitiöst mål och ett gigantiskt arbete. Som facklig organisation behöver vi vara många för att vara starka gentemot arbetsgivare och myndigheter.

Nyheter tävling

Pizza-SM avgjordes på branschmässa

Det var en hård kamp om finalplatserna i Pizza-SM som avgjordes på den stora branschmässan Gastro Nord i Älvsjö. En av de tävlande var Edi Velaj, kock på Scandic Anglais och Jamie's Italian i Stockholm.

Publicerad 26 april 2018 Kommentera
Pizza-SM avgjordes på branschmässa
Pizzabagaren och kocken Edi Velaj från Stockholm tävlade i Pizza-SM. Foto: Anna Hjorth

Kocken och HRF:aren Edi Velaj har jobbat med pizza och pasta i fem och ett halvt år. Men Pizza-SM var hans första officiella tävling.
– Vi tävlade på jobbet och jag vann med min pizza. Jag kallar den ”Il chef” och det betyder att det är kockens pizza.

Berätta om din pizza!
– Det är en speciell deg. Jag använder väldigt lite jäst, bara två gram per kilo vetemjöl. Den är kalljäst och får vila i kylskåpet i 72 timmar innan jag tar ut den. Då är den perfekt! Degen är viktig i pizzan, men här är det många som inte kan göra en äkta napolitansk pizzadeg.

Vad har du mer för ingredienser?
– Jag älskar italienska råvaror och smaker. Så jag har burrataost, havssalt, semitorkade körsbärstomater, krasse, svartpeppar och griskind på pizzan. Det smakar jättegott. Tyvärr blev min tävlingspizza lite bränd under, för jag har inte jobbat med den här ugnen tidigare.

Hur var det att tävla?
– Det var stressigt! Jag har inte tränat något särskilt, det har inte funnits tid till det för jag har jobbat. Det var annorlunda att tävla mot att jobba i det vanliga köket, för det är så mycket folk här. Men det var roligt.

Nu vann du inte – skulle du vilja tävla igen?
– Ja, jag vill försöka nästa år igen! Jag vet att många gillar min pizza. Den har funnits på menyn på Jamie’s i en månad som en specialpizza och det har gått jättebra.

Segrare i Pizza-SM blev Amir Bozaghian från Vezzo i Umeå.

Nyheter stämning

HRF stämmer i AD för utebliven ob

I ett och ett halvt år arbetade diskaren helg på Malmö-restaurangen, helt utan ob-ersättning. Nu stämmer HRF arbetsgivaren i Arbetsdomstolen.

Publicerad 26 april 2018 Kommentera
HRF stämmer i AD för utebliven ob
Diskaren jobbade varannan helg i ett och ett halvt år, utan att få ob-tillägg. Foto: Istockphoto

Under ett och ett halvt år arbetade HRF-medlemmen som städare och diskare på en restaurang i Malmö. I tjänsten ingick arbete varannan helg, men för detta fick diskaren aldrig någon ob-ersättning. När Hotell- och restaurangfacket uppmärksammande arbetsgivaren på detta menade denne att ob-ersättningen hade förhandlats bort.
– De menade att de hade någon form av arbetstidsförkortning i stället för ob. Men det fanns för det första inga dokument som visade på detta, och för det andra kan man inte göra så. Man kan helt enkelt inte ta bort ob-tillägget, säger Emil Bäckström, ansvarig ombudsman på HRF.

Medlemmen har även fått för lite semesterersättning, menar Hotell- och restaurangfacket. Facket stämmer nu därför arbetsgivaren i Arbetsdomstolen för både kollektivavtalsbrott och brott mot semesterlagen. Sammanlagt kräver facket nästan 11 000 kronor i uteblivet ob-tillägg och semesterersättning. Dessutom vill HRF att medlemmen och förbundet ska få vardera 100 000 kronor i skadestånd.

Nyheter förbundet

HRF testar nya grepp mot medlemstapp

Hotell- och restaurangfacket fortsätter att förlora medlemmar. Sedan årsskiftet har man minskat med över 800 personer. Nu provar förbundet nya grepp för att vända trenden.

Publicerad 25 april 2018 Kommentera
HRF testar nya grepp mot medlemstapp
När HRF fyller 100 år bjuder man nya medlemmar på den första 100-lappen i medlemsavgift. Foto: Mostphotos

I slutet av mars hade Hotell- och restaurangfacket 29 791 medlemmar. Det är ungefär 800 färre än i början av 2018. Tittar man längre bakåt i tiden så är minskningen ännu större. I början av 2016 hade HRF över 31 000 medlemmar. Men förbundet är inte i kris, säger Pim van Dorpel, vice ordförande.
– Nej, men det är synnerligen allvarligt. Vi är väldigt oroade över att vi fortsätter att backa. Vi håller på att analysera orsakerna till det nu. Sedan måste den nya förbundsstyrelsen ta tag i frågan direkt efter kongressen, säger han.

Pim van Dorpel. Foto: Anna-Karin Nilsson

En orsak till medlemstappet kan vara den snabba omsättningen av personal i branschen, menar Pim van Dorpel. Den avspeglas också i en snabb omsättning av medlemmar i facket. I mars registrerades till exempel 655 nya medlemmar. Samma månad valde 554 att gå ur och nära 200 togs bort eftersom de inte betalat avgiften.
– Många hinner knappt gå in i HRF innan de byter bransch och förbund. En annan orsak är högkonjunkturen. Det är extremt lätt att få jobb i branschen, så många tycker inte att de behöver tryggheten som medlemskapet innebär.

Men Pim van Dorpel tycker också att förbundet måste se på sin egen verksamhet med kritiska ögon. Han berättar bland annat att en medlemsundersökning är på gång.
– Vi måste fundera på om vi är tillräckligt attraktiva för dem som skulle kunna vara våra medlemmar. Vi har till exempel inte någon inkomstförsäkring, vilket konkurrerande förbund har. Kanske hade det sett annorlunda ut om vi också hade kunnat erbjuda det, säger han.

En del andra förbund har gratis medlemsavgift den första tiden. Nu ska Hotell- och restaurangfacket också testa det. I maj fyller förbundet 100 år och firar med att bjuda nya medlemmar på den 100-lapp som det annars kostar första månaden.
– Det blir en testballong för att se om det har någon effekt, särskilt när de nya ska börja betala som vanliga medlemmar. Men det är också ett sätt att uppmärksamma att vi fyller 100 år och en möjlighet att exponera våra frågor, säger Pim van Dorpel.

Fråga om jobbet.
134
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- & Restaurangbranschen.

Varje vecka. Direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.