Nyheter LO-kongressen

Therese Guovelin vald till förste vice ordförande i LO

Hotell- och restaurangfackets ordförande Therese Guovelin är nu förste vice ordförande i LO. Hon valdes av en enhällig kongress på lördagen.

Publicerad 18 juni 2016
Therese Guovelin vald till förste vice ordförande i LO
HRF:s Therese Guovelin har nyss valts till förste vice ordförande i LO. Foto: Pim Van Dorpel

– Här står jag, en arbetarunge från Kortedala, och det är stort! Nu vill jag fortsätta den fackliga kampen tillsammans med er. Tack för det enorma förtroende ni har visat mig, sade en rörd Therese Guovelin när hon klev upp i talarstolen direkt efter valet.

Therese Guovelin valdes med acklamation av de 400 kongressombuden i Folkets hus i Stockholm. Den enda talaren inför valet var Hotell- och restaurangfackets förbundsstyrelseledamot Rebecca Wallin.
– Jag kan inte säga annat än att Therese är min fackliga hjälte. Och jag är otroligt stolt att vi nu kommer att välja henne till LO:s förste vice ordförande.

Tidigare på dagen valdes Karl-Petter Thorwaldsson om som ordförande för ytterligare fyra år. Till andre vice ordförande valdes Berit Müllerström från Kommunal, och Torbjörn Johansson blir avtalssekreterare för ytterligare en period. Därmed består LO:s högsta ledning av två kvinnor och två män.

På tisdag, dagen efter LO:s kongress, börjar arbetet för den nyvalda ledningen. Therese Guovelin tycker att de ökande klyftorna är den absolut viktigaste frågan för LO de kommande åren.
– Nu måste vi sätta extra fokus på jämlikhetsklyftorna igen. Full sysselsättning är så klart otroligt viktigt, men det är inte alt. Det krävs fler fackliga och politiska beslut för att nå jämlikhet, sade hon i en intervju strax efter att hon blivit vald.

Att Therese Guovelin nu går från att vara ordförande för Hotell- och restaurangfackets 30 000 medlemmar till att företräda alla 14 LO-förbunden blir en stor skillnad, sade hon.
– Det är när alla förbunden är samlade tillsammans som vi kan bli riktigt framgångsrika och starka.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här