Nyheter arbetsmiljö

Branschbuller kan ge hörselskador senare i livet

Många branschanställda vet om att de utsätts för farligt buller på jobbet, men använder trots det inte rätt hörselskydd. Konsekvensen kan bli framtida hörselskador. Det konstaterar en ny studie.

Publicerad 15 maj 2023
Branschbuller kan ge hörselskador senare i livet
Användandet av rätt sorts hörselskydd är rätt ovanligt i bar- och restaurangbranschen, konstaterar audionomstudenterna Olivia Bengtsson och Ted Nyström. Foto: Istockphoto
Ted Nyström. Foto: Privat

Glas som krossas, tallriksslammer och hög musik. På många branscharbetsplatser är ljudnivån periodvis hög. Trots det ses sällan anställda bära någon form av hörselskydd. Det fick två audionomstudenter på Göteborgs universitet att intressera sig för saken. Resultatet blev en kandidatuppsats som nyligen blev färdig.

Studien, som bygger på en webbenkät, visar att många branschanställda är medvetna om problemet.
– Det är en hög andel som anser att de arbetar i skadliga ljudnivåer, säger Ted Nyström, en av studenterna bakom uppsatsen.

Trots detta är det få som bär rätt sorts hörselskydd ­– om ens något – i arbetet.
– En del svarade att de hade hörselskydd, men det kan till exempel handla om att det finns ett par hörselskydd som man använder när man ska slänga glasflaskor. Det där varje dag-användandet verkar inte finnas där, säger Olivia Bengtsson, som också arbetat med studien.

En hörselskada som orsakas i dag kan visa sig om några år.

Olivia Bengtsson
Olivia Bengtsson.
Foto: Privat

Antalet branschanställda som svarade på enkäten var relativt lågt, 45 personer. Men Ted Nyström och Olivia Bengtsson tror ändå att det går att dra vissa slutsatser utifrån resultatet. Som att det behövs mer kunskap hos både arbetsgivare och anställda om riskerna med att arbeta i skadligt bullrig miljö.
– Det finns en okunskap om att det här kan få konsekvenser för hörseln längre fram. En hörselskada som orsakas i dag kan visa sig om några år. Då går den inte att reparera, utan bara rehabilitera, säger Olivia Bengtsson.

Det saknas också medvetenhet om att det faktiskt finns bra skydd, anpassade för branschyrken, säger Ted Nyström, som själv arbetat länge som bartender.
– Det finns hörselskydd som silar bort buller men släpper igenom tal till exempel. Många vet inte heller att hörselskydd faller under samma paragraf som halkfria skor för kockar. Det är något du kan ha rätt till.

Kandidatuppsatsen heter ”Bullerexponering och prevention inom restaurang- och barbranschen” och skrevs på Göteborgs universitet, Sahlgrenska akademin, enheten för audiologi.

Fler fakta från uppsatsen

  • Tidigare forskning från andra länder visar att restaurangpersonal, framför allt bar- och kökspersonal, löper hög risk att drabbas av hörselskador.
  • Studier har också visat att värst är det för heltidsanställda som arbetar kvällar och helger.
  • Forskning visar också att det är vanligt att man inte använder hörselskydd trots att man vet att man är utsatt för buller.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här