Nyheter HEJ GÄST

»Bor alltid på samma typ av hotell«

Sportjournalisten Jonas Karlsson snittar runt 80 hotellnätter utomlands per år i vanliga fall.

Publicerad 21 april 2020
»Bor alltid på samma typ av hotell«
Jonas Karlsson. Foto: Christian Johansson/TT Bild

Vad krävs för att överraska dig som gäst?
–  Det är nog ganska sällan jag blir överraskad. Jag bor alltid på samma typ av hotell. Men det där lilla extra blir man glad över.

Vad skulle finnas på alla rum, enligt dig?
– Ett par flaskor mineralvatten. Det är det enda man vill ha när man rest länge. Och ljudisolerade rum! Bra gym har många, men ljudisolerade rum är det fan ingen som har. Jag är en sådan som alltid vill bo långt från hissen.

Aktuell med podd

Jonas Karlsson är just nu aktuell med podden Kommentatorerna med Häggström/Karlsson. Den görs av Peter Häggström Lindecrantz och Jonas Karlsson och har fokus på friidrott.

Föredrar du ett särskilt våningsplan också?
– Jag pendlar mellan att vilja bo högt upp och långt nere. Högt upp för att det är mysigare och för att om man som jag reser till många skumma ställen kommer långt ifrån trafik och kryp och kackerlackor. När jag väljer att bo långt nere är det av säkerhetsskäl.

Vad gör dig glad när du går ut och äter?
– God mat och bra service. Det är ju anledningarna till att man går på restaurang, och naturligtvis trevligt sällskap. En riktigt bra servitör eller servitris kan få till och med medioker mat att smaka bra.

Svarar du alltid ärligt på frågan om maten smakade bra?
– Nej, det gör jag inte. Generellt är jag nog för feg. Man vill ju inte såra någon, och om jag säger att maten var okej och betalar kan vi gå därifrån och då är det överstökat. Överlag gör jag inte så mycket väsen av mig.

Nyheter ARBETSMILJÖ

Krogar dåliga på att förebygga belastning

Det finns stora brister i hur arbetsplatser hanterar risken för belastningsskador. Det visar Arbetsmiljöverkets senaste inspektion. Restaurangerna hörde till de tre verksamheter som fick flest anmärkningar.

Publicerad 26 oktober 2020 Kommentera
Krogar dåliga på att förebygga belastning
Restauranger har ofta brister när det gäller att förebygga belastningsskador. Foto: Colourbox

Arbetsmiljöverket har under två veckor inspekterat 1 390 arbetsplatser för att undersöka vad de gör för att minimera risken för belastningsskador. Detta är alla arbetsplatser skyldiga att göra, genom att undersöka, riskbedöma och informera.

Inspektionerna visar att det förebyggande arbetet inte sköts som det ska. Fler än hälften av arbetsplatserna med 5 till 19 anställda hade brister, liksom nästan hälften av dem med 20 till 49 anställda. Det var något bättre på större arbetsplatser.
– Den vanligaste bristen var att de inte undersökt och riskbedömt tillräckligt. En del hade inte gjort det alls, andra hade gjort det men missat något, säger Heli Aarnipuro på Arbetsmiljöverket.

De tre verksamheter som fick flest anmärkningar var restauranger, handel och flyttjänster. Övriga inspekterade var bland annat tillverkningsindustri, bilverkstäder och begravningsbyråer.

Hej Gäst MALIN MENDEL

Malin Mendel vill ha hemmakänsla

Utrikeskorrespondenten och kokboksförfattaren Malin Mendel gillar grönt och hemtrevligt.

Publicerad 22 oktober 2020 Kommentera
Malin Mendel vill ha hemmakänsla
Malin Mendel med David Batra. Foto: Peter Wixtröm/TT

Vad får dig att trivas som gäst?
Personliga hotell i gamla byggnader som serverar mat som känns hemlagad. Det kan vara enkelt, men med stil. Men viktigast är att personalen behandlas bra, och att hotellet är klimat- och miljövänligt.

Bästa hotellupplevelsen?
– I Delhi brukar jag bo hos en äldre dam som gjort om sin villa till ett hotell. Hon kramar mig alltid när jag kommer dit, det är som att bo hemma hos någon. På kvällarna kan man äta familjens hemlagade mat vid ett långbord, med gäster från hela världen.

Något från Indien som du skulle vilja fanns i Sverige?
– I Indien är vegetarisk mat det vanligaste. Ofta serveras en thali, en tallrik med olika rätter som bildar en perfekt komponerad måltid. I Sverige kan man få en grillad palsternacka och då undrar man ju var är proteinet?

Nyheter KARPALTUNNEL

Bra att veta om ”baristahandled”

Så uppstår besväret som ger stickningar, fummel och domnade händer – karpaltunnelsyndrom.

Publicerad 20 oktober 2020 Kommentera
Bra att veta om ”baristahandled”
Killen på bilden är modell, annars skulle vi tipsa honom om att göra övningen i punkt 3. Foto: Istockphoto

1 En viktig tunnel. Karpaltunneln sitter mitt i handleden, och leder den viktiga medianusnerven till fingrarna.  Karpaltunnelsyndrom är när nerven kommer i kläm.

2 Ond natt. Får du domningar och stickningar i händer och fingrar, ofta på natten? Då kan det vara just detta syndrom du råkat ut för. Nedsatt känsel, fumlighet, svårt att greppa och lätt att tappa saker är andra tecken. En del blir så svaga att det är svårt att skruva upp till exempel korken på en pet-flaska. Det kan också göra ont i handen och handleden.

3 Tidig insats. Gör armar uppåt sträck och knyt fingrarna, tio gånger per vaken timme. Det kan minska svullnaden i tidiga stadier.

4 Branschjobb frestar på. Upprepade monotona rörelser där man använder mycket kraft är en vanlig orsak. Det blir värre om man inte hinner ta paus. Kockar, städare, diskare och baristor har ofta sådant arbete. Det är inte för inte som karpaltunnelsyndrom också kallas baristahandled.

5 Hjälp finns. En arbetsterapeut kan ge behandling och träning. Stödskena är bra för att undvika böjda handleder som klämmer nerven. Kortisonspruta hjälper ibland. Ibuprofen eller andra antiinflammatoriska medel kan hjälpa. Du kan också prova behandling hos kiropraktor eller naprapat.

6 Dags för kniven. Om inget annat hjälper kan det bli operation. Ett snitt över karpaltunneln skär av ledbandet som täcker den och trycket minskar. Sedan läker ledbandet ihop av sig självt. Efteråt blir det lite mer utrymme för nerven.

7 Ta det lugnt. Efter operationen är du öm och ska ta det lugnt, speciellt under de första veckorna. Går du tillbaka för tidigt till ett arbete som överbelastar handen kan det leda till att operationen måste göras om. Det brukar behövas två till sex veckors sjukskrivning.

Källor: Danderyds sjukhus, Akademiska sjukhuset, 1177

Fråga om jobbet.
101
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här