Sätt stopp för utnyttjarna!
Hotellrevyns chefredaktör Linda Svensson. Foto: Annika af Klercker
Ledare OM arbetskraftsmigranter

Sätt stopp för utnyttjarna!

Ingen kontrollerar att de anställningsvillkor som arbetskraftsmigranterna lovats också blir verklighet. Det måste bli en förändring och det är politiken som måste gripa in.

Publicerad 2 mars 2021

I ett år har vi levt i en pandemi. Vårdpersonal går på knäna. Återhämtning och semester kan de bara drömma om.
Hotell- och restauranganställda lever med en helt annan desperation. Gästerna uteblir och jobben försvinner. Aldrig tidigare har så många sagts upp.

Hotellrevyn har träffat tre personer som för bara ett och ett halvt år sedan var trygga i förvissningen att jobb alltid skulle finnas. Nu har de fått tänka om. Carolin, Bijendra och ­Georgios har alla blivit uppsagda på grund av arbetsbrist. Men de ger inte upp. De vet att de behövs.

Du har väl inte missat Hotellrevyns granskning av hur arbetskraftsmigranter behandlas? I en serie artiklar har vi kunnat skildra hur en grupp människor far väldigt illa på svensk arbetsmarknad. De är alla från Bangladesh och de utnyttjas hänsynslöst av landsmän som driver restaurangföretag i Sverige.

Hur kan det vara möjligt? Sedan 2018 finns en lag mot människo­exploatering i arbetslivet, restaurangerna har ofta kollektivavtal och är etablerade serveringsställen. Ändå förekommer det. År 2021. I Sverige.

Ingen kontrollerar om löftet infrias.

Den som beviljas arbetstillstånd i Sverige har ett löfte från en arbetsgivare. Löftet är att lönen ska vara avtalsmässig och att försäkringar ska tecknas för den anställde.
Problemet är att ingen kontrollerar om löftet infrias.

Det är inte värdigt att låta detta fortgå. Det måste bli en förändring och det är politiken som måste gripa in.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här