Låt de unga hamna rätt!
Anna Hjorth, chefredaktör. Foto: Annika af Klercker
Ledare

Låt de unga hamna rätt!

Någon ser en ljusnande framtid på arbetsmarknaden efter sommarjobbet. Någon annan möts av solskensavtal, fel lön och ingen ob-ersättning.

Publicerad 15 juni 2016

Sången och skrålandet från studentflaken har knappt hunnit tystna innan det är dags för ungdomarna att börja jobba.

För många är det ­första mötet med arbetslivet, andra har haft sommar- och extrajobb i flera år. En hel del av dem kommer att bli nya arbetskamrater i hotell- och restaurang­branschen, där ju många får sina ­första jobb.
De som väljer att söka sig dit gör ett bra val, för det finns gott om jobb och företagarna ser ljust på framtiden.

Varje år hör vi talas om solskensavtalen

Samtidigt vet vi att en del tyvärr får dåliga erfarenheter av mötet med branschen. Många har inte hunnit gå med i facket och är ännu mer utsatta i förhållande till arbetsgivaren.
Varje år hör vi talas om solskensavtalen – jobb vid vackert ­väder, inget jobb vid dåligt, och inga garantier över huvud taget. Och det är bara ett exempel på hur unga utnyttjas i branschen.

Plus och minus just nu

  • Ny alkoholpolicy. Kommunals kongress beslutade nyss att aldrig låta medlemmarnas pengar gå till alkohol.
  • Gamla vanor. Att inte alla fackförbund har den policyn än. HRF tillåter alkohol vid exempelvis kongresser och en del andra tillfällen.

LO:s hjälptelefon för sommarjobbare brukar få många samtal från unga som inte får något anställningsavtal, ingen lön eller ob-ersättning. Jag hoppas att det blir färre som behöver ringa dit i år.

I en bransch, där två av tre företagare tror att försäljningen kommer att öka, borde det inte vara så svårt att leva upp till några grundläggande saker. Som att betala ut lön och att skriva anställningsavtal till exempel.
Om sedan alla vi som möter de nya servitriserna, hotellstädarna och köksbiträdena försöker vara schysta kollegor, gäster eller chefer, så kan det bli riktigt bra.
Då kanske fler väljer att stanna i branschen, och arbetslivet kan bli just så där positivt som studenterna nyss skrålade: »och den ljusnande framtid är vår«.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här