Nu är det aktuellt med lönehöjning och semesterschema för många anställda. Men en grupp branschkollegor får villkor som »ingen lön alls« och »jobb varje dag«.
»Du kan inte föreställa dig hur det var. Vi flydde för att vi ville leva.«
Allvaret i orden sjönk långsamt in i mig och jag har tänkt på dem nästan varje dag sedan dess. Den som sade det var kocken Mohamad som flytt från kriget i Syrien och nu börjar bygga en framtid här i Sverige.
Nu kan han förhoppningsvis få ett jobb, efter att ha gått det så kallade snabbspåret för kockar.
I snabbspåret får nyanlända en chans att visa sina yrkeskunskaper och samtidigt få erfarenhet av en svensk arbetsplats. Det verkar vara ett smart sätt att öppna en dörr till arbetsmarknaden, tycker jag.
Plus och minus just nu
- Värmetopp. Att kunna ta lunchrast ute på en gräsmatta väcker mitt hopp om att sommaren kommer även i år.
- Termometerdipp. Nästa vecka kanske det blir frost och då börjar jag åter tvivla på sommaren i den här delen av världen.
Men alla får inte den möjligheten. Här på Hotellrevyn händer det att vi får höra om asylsökande som utnyttjas grovt i branschen. Ibland som praktikanter och ibland under andra former. Det kan handla om obetalt arbete, tolvtimmarspass och jobb minst sex dagar i veckan. Att vända sig till facket för att få drägliga villkor finns ofta inte på kartan, inte heller att gå ut och berätta öppet om sin situation.
De här viktiga frågorna gjorde inte något större avtryck i årets avtalsrörelse för hotell- och restauranganställda. Men avtalet blev klart i god tid och både facket och arbetsgivarna verkar nöjda med resultatet. Som exempelvis den gemensamma framtidsgruppen, där flera svåra frågor ska behandlas. En sådan fråga är hur branschen ska kunna locka och behålla personal med schystare villkor. Det arbetet är jag nyfiken på, och vi på Hotellrevyn kommer så klart att bevaka vad som händer där.