Grattis till 100-åringen!
Anna Hjorth, chefredaktör. Foto: Annika af Klercker
Ledare

Grattis till 100-åringen!

I år fyller Hotell- och restaurangfacket ett jämnt sekel. Branschens anställda behöver ett starkt fackförbund – lika mycket i dag som 1918.

Publicerad 24 januari 2018

Jag vill börja det här året med en hyllning av en hundraåring. I år fyller Hotell- och restaurangfacket ett jämnt sekel.
Det är stort, tycker jag. Och svindlande, när man tänker på allt som har förändrats och förbättrats för de anställda i branschen sedan förbundet grundades. Tänk bara på ob, övertids­ersättning och tjänstepension.

Samtidigt är det slående att många frågor och problem är ungefär de samma nu som förr.
Personal utnyttjas och trakasseras av arbets­givare och arbetsmiljön gör folk sjuka. Och precis som då är det avgörande att många väljer att vara medlemmar. Annars blir facket svagt och får svårare att förhandla fram schysta villkor.
Därför är det så klart oroande att HRF:s medlemssiffror pekar nedåt. Inte mycket, det handlar bara om en halv procents minskning jämfört med för ett år sedan.

Annas app-topp

  1. SMHI. Förenklar mitt liv som pendlare – när kan jag cykla och när är det läge att ta tunnelbana?
  2. Friskis och svettis. Min bästa tränings­kompis, håller koll på mig och min träning så att jag inte missar ett pass.
  3. Omni. Nyhetsguiden som ger mig bra över­blick och koll på nyhetsflödet så att jag snabbt blir uppdaterad.

Men det borde vara precis tvärtom. Villkoren på arbetsmarknaden verkar hårdna och jag skulle önska att alla som kunde verkligen gick med i facket.
Robin Ljungkvist i Götene gjorde just det. Gick med i Hotell- och restaurangfacket alltså. Och det var tur. När Försäkrings­kassan nekade honom sjuk- och aktivitetsersättning så fick han hjälp av facket. Efter en lång kamp, som du kan läsa om här, fick han rätt och nu ska han få tillbaka pengar. Robin har en funktionsnedsättning, och utan fackets hjälp hade det varit ännu svårare för honom att få rätt. Nu säger han att aldrig tänker lämna facket och jag tror honom.

Har du också fått hjälp av facket? Hör av dig till oss och berätta.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här