Tre stjärnor, noll avtal
Anna Hjorth, chefredaktör. Foto: Annika af Klercker
Ledare

Tre stjärnor, noll avtal

Ett middagspaket kostar 3 000 kronor på Frantzén. Men inte en krona av de pengarna går till det trygghetspaket som kollektivavtal innebär för de anställda.

Publicerad 23 februari 2018

Nyss skrevs det historia i mat-Sverige. För första gången har en svensk krog fått tre stjärnor i Guide Michelin. Ett bevis på att vi har proffsiga yrkesmänniskor och restauranger i världsklass.
Det har väl knappast undgått någon att det var Frantzén i Stockholm som fick den tredje stjärnan.

Krögaren själv intervjuades lite överallt och jag hörde honom hylla sitt lag i radio. Bra att han lyfter fram även dem, för det är klart att han inte står ensam bakom framgångarna. Samtidigt skorrar hyllandet lite falskt i mina öron. Det spelar liksom inte någon roll hur högt han lyfter personalen. Så länge han inte vill teckna kollektivavtal så tycker jag att det mest är tomma ord. Visst går det att ha okej villkor även utan avtal. Men det finns faktiskt inget annat än kollektiv­avtalet som ger personalen hela paketet med trygghet i form av ob- och övertidsersättning, försäkringar och tjänstepension.

Björn Frantzén har tidigare sagt att han tycker att kollektivavtal är för dyrt. Det är värt att fundera på för den som är beredd att lägga 3 000 kronor på en middag på hans krog.
Förhoppningsvis leder den senaste tidens kritik och medietryck till att restaurang Frantzén snart har ett påskrivet kollektivavtal!

Annas serietopp

  1. Homeland. Sjunde säsongen om CIA-agenten Carries kamp mot terrorister och kons­pirationer är lika bra som de tidigare.
  2. Shetland. Mord och hemskheter på den karga ögruppen ute i Atlanten. Tur att coole kriminalaren Jimmy Perez löser alla fall.
  3. Bron. Trots att jag har älskat serien så är jag glad att det är över nu. Att sluta när det är som bäst är det inte många som lyckas med.

Samtidigt som det regnar stjärnor över svenska restauranger så är det brist på kockar. En orsak kan vara att det är för få som väljer de yrkesförberedande programmen på gymnasiet. Men nu har regeringen föreslagit att även de ska ge behörighet för den som vill plugga på högskola. Förhoppningsvis hjälper det. För det blir svårt att skapa nya stjärnor i framtiden om inte fler unga söker sig till branschen.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här