Blir 2023 ditt jobbsökarår?
Chefredaktör Linda Svensson. Foto: Annika af Klercker
Ledare OM ATT SÖKA JOBB

Blir 2023 ditt jobbsökarår?

Det är klart man vill vara lojal med sina jobbarkompisar. Men när för få måste göra för mycket och lönen känns skral kanske tankarna väcks på att kolla sina jobbchanser på annat håll.

Publicerad 21 december 2022

Personalbrist kan vara ett helvete. För få ska göra för mycket och till slut kör man på fälgarna. För man är ju lojal och vill inte sätta kollegorna i skiten.

Men i stället för att slita ont till för lite betalt är det kanske nu som du ska se om ditt hus? »Lön enligt avtal« är bra, men missta det inte för en gräns för vad du kan begära.

Det bästa sättet att öva på den obehagliga situationen anställnings­intervju är att gå på anställnings­intervju. De som kan sånt där brukar tipsa om att söka jobb man inte brinner för först. Det tar några försök innan man vågar sätta värde på sig själv, komma med motbud och kompromissförslag. Det viktiga är att försöka.

Kanske är det nu du ska söka något nytt där lönen matchar inflationen?

Kanske är det nu du ska söka något nytt där lönen matchar inflationen? För om det ekonomiska läget håller i sig spelar det ingen roll om facken får allt de vill i avtalsrörelsen. Löne­ökningarna är ändå bara hälften så stora som kostnads­ökningarna.

Men, kanske du säger, även företag har det tufft nu, med inflationen och de höga elpriserna. Jo, så är det förstås. Men det kan inte vara de anställda som ska hålla företaget under armarna i svåra tider. En verksamhet som bär sig endast om personalen »ställer upp« med låga löner kanske inte ska ha anställda?

Är per­sonal­­bristen en bråkdel av vad arbetsgivarna larmar om har du goda chanser att landa ett jobb, och är företagen så desperata som de verkar är de villiga att betala för din erfarenhet.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här