Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

2013 toppår för restaurangerna

Fjolåret bjöd på goda tider för landets branschföretag. Försäljningen steg och konkurserna blev allt färre för tredje året i rad.

Publicerad 10 januari 2014

Det fortsätter att gå bra för landets restauranger, visar statistik från SCB och arbetsgivarorganisationen Visita. Under november 2013 ökade företagens försäljning med 4,2 procent jämfört med samma månad året innan. Allra bäst gick det för kaféer och konditorier som ökade sin försäljning med hela 8,3 procent under månaden.
Sammanlagt omsatte restaurangföretagen drygt 95 miljarder kronor mellan januari och november 2013, vilket är drygt 4 miljarder mer än under året innan.

Den goda försäljningen syns även i antalet konkurser. Medan antalet företagskonkurser steg i många branscher förra året, blev de allt färre i hotell- och restaurangbranschen. Under 2013 gick 387 hotell och restauranger omkull, vilket är 8 procent färre än året innan. Det är tredje året i rad som konkurserna minskar i branschen.  

Sammanlagt gick nästan 7 000 svenska företag omkull under året, vilket är 5 procent fler än 2012. Statistiken kommer från kreditupplysningsföretaget UC.

Fakta: Antal hotell och restauranger i konkurs

2013 
 387
2012
 421
2011
 439
2010
 474
2009
 417
2008  
 430

 
Källa: UC.  

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här