Nyheter LO-KONGRESSEN 2021

Viktiga beslut på LO-kongressen

I onsdags avslutades LO:s kongress. En av HRF:s delegater var Mathias Berntsen, nattreceptionist och ordförande i avdelning Karlstad, som var med för första gången.

Publicerad 3 december 2021
Viktiga beslut på LO-kongressen
Mathias Berntsen från HRF var med på LO-kongressen och tycker att det fattades bra och viktiga beslut. Foto: Johan Eklund (porträtt), Lars Forsstedt/LO

Berätta – hur var det?
– Det var kul! Det var många bra diskussioner och det är roligt att träffa gamla kamrater igen.

Fattades det några bra beslut?
– Tandvårdsgrejen var en, den var viktig. I dag har vi faktiskt folk i Sverige som får välja mellan att gå till tandläkaren eller ha mat på bordet. Så ska det ju inte vara. Tänderna är en del av kroppen och ska ingå i hälso- och sjukvård. Det ska inte behöva vara en klassfråga. Det beslutet har vi fattat i vårt eget förbund, det var bra att också LO tar ställning. Sedan kom vi överens om en del uttalanden som var väldigt bra, bland annat om minimilöner.

Blev det någon diskussion om att LO ställer sig bakom nytt huvudavtal?
– Lite diskussioner blev det, men inte så farligt. Alla är väl överens om att vi inte vill ha försämringar i las, men samtidigt inser vi att vi kan inte stå utanför fotbollsplanen och spela match. Nu ligger det på varje förbund att hantera.

Om tandvårdsförslaget

Representanter för fyra fackförbund: Handels, Transport, Fastighets och Seko, hade lämnat motioner om att tandvård borde ingå i den allmänna sjukförsäkringen. LO:s styrelse instämde i att tandvården har blivit en klassfråga och sade i sitt svar att man jobbar aktivt med frågan, och ansåg därmed motionen besvarad. Kongressen beslutade bifalla motionerna om att LO ska verka för att tandvård blir en del av hälso- och sjukvården.

Du planerade att kliva upp i talarstolen, gjorde du det?
– Nej, de motioner jag ville gå upp på behövde tilläggsattsatser, och det fick vi lite dålig stöttning för. Det var lite frustrerande.

Längtar du till HRF:s kongress i höst?
– Ja, nu ska vi börja skriva motioner till den. Man har fått många idéer från LO-kongressen som man vill föra in.

Har du fått blodad tand för LO-kongress nu?
– Jaja, får jag så åker jag på nästa kongress också. Det är jättekul att jobba tvärfackligt och dra lite lärdomar av varandra.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här