Nyheter LO-KONGRESSEN 2021

”Det ska bli kul att få ses på plats”

I dag, måndag, återupptas LO:s 29:e kongress, som pausades i juni förra året. En av deltagarna är Mathias Berntsen, nattreceptionist och ordförande i HRF:s avdelning Karlstad.

Publicerad 29 november 2021
”Det ska bli kul att få ses på plats”
I dag återupptas LO-kongressen som ajournerades i juni förra året. Foto: Johan Eklund (porträtt)

I dag samlas deltagare från alla LO:s förbund för kongress i Stockholm. Det är fortsättningen på den digitala kongress som hölls i juni 2020, där en ny ordförande valdes.

Mathias Berntsen är en av dem som representerar Hotell- och restaurangfacket. Han är till vardags nattreceptionist på Selma Spa och ordförande i HRF:s avdelning i Karlstad.

Mathias Berntsen. Foto: Johan Eklund

Är det din första LO-kongress?
– Ja, det är det. Det ska bli kul att få ses på plats i Stockholm den här gången. Vi förstod ju tidigt förra gången att vi skulle bli tvungna att dela upp kongressen i två delar.

Den är tre dagar lång, tror du all tid behövs?
– Ja, med tanke på hur stökigt det är inom politiken så kommer det nog behövas. Vi har ju också haft en oenighet inom LO, som du vet, där fyra förbund har valt att inte ställa sig bakom uppgörelsen om trygghet och omställning. Det kommer nog att bli en hel del diskussioner. Frågan är om det blir i talarstolen eller runtomkring.

Det har kommit in en del motioner om arbetstidsförkortning som jag tycker är en viktig fråga.

Tror du att det blir debatt om något?
– Motionsmässigt vet jag inte. Det har kommit in en del motioner om arbetstidsförkortning som jag tycker är en viktig fråga. Det är 50 år sedan vi fick 40-timmarsveckan. Men det är mycket politik i det. Att dra en sådan fråga genom kollektivavtal är alldeles för dyrt, särskilt i vår bransch som har så små marginaler.

Kommer du själv kliva upp i talarstolen?
– Ja, det kommer jag nog att göra. Jag har ett block som jag håller i från vårt förbund. Det är avtalsförsäkringar, avtalspension och arbetsmiljö. Frågor som ligger mig väldigt varmt om hjärtat.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här