Hur är det att jobba på hotell och restaurang i andra länder? Det vet gymnasieeleverna Saga Sundell och Hannah Sundin som har gjort praktik i Spanien och Finland.

Att göra praktik utomlands är lärorikt på så många sätt. Det säger Saga Sundell och Hannah Sundin som snart tar studenten på Internationella Hotell- och Restaurangskolan i Stockholm. I höstas gjorde de en månads praktik i Spanien respektive Finland.

”Arbetskulturen är väldigt annorlunda”
Saga Sundell läser hotell- och turismprogrammet och gjorde praktik på Anahita Boutique Hotel i Malaga, Spanien.
– Det var verkligen en upplevelse. Det var jättekul, men också väldigt tufft.
Varför det?
– Arbetskulturen är väldigt annorlunda där. I Sverige får man ofta arbetskläder och ska se professionell ut på jobbet, men där kunde de gå i sina egna mjukiskläder. Alla tog det lugnt, även när det var mycket gäster och det var inte så viktigt att komma i tid.
– Men det som förvånande mig mest var nog att kökschefen plötsligt blev sparkad och fick gå på dagen.
Vad fick du göra?
– Jag höll koll på receptionen, tog beställningar i restaurangen och lagade faktiskt en del mat.
Hur funkade det med språket?
– Det var det jag var mest nervös över innan, men min mamma är från Uruguay så jag förstår spanska ganska bra. Turisterna pratade engelska så det gick jättebra.

Viktigt med skinn på näsan
Vad lärde du dig där?
– Jag lärde mig så otroligt mycket, till exempel att ha lite skinn på näsan och att man måste kunna anpassa sig.
När kom du på att du ville göra praktik utomlands?
– Jag visste det redan när jag började på hotell- och turismprogrammet och har kämpat för det under hela gymnasiet. Det är bara fyra från varje klass som får åka, så det gäller att man har hög närvaro, gör det man ska och inte har några kursvarningar. Och så får man skriva ett personligt brev och cv och bli intervjuad av rektorn.
Jag utvecklades så mycket som person.
Saga Sundell
Hur bodde du?
– Jag och en tjej i min klass bodde i ett elevhem där vi hade eget rum och badrum. Vi delade takterass och kök med andra elever från andra länder. Det var jättebra, det känns som att jag fick vänner för livet där.
Skulle du rekommendera andra att göra samma sak?
– Självklart! Jag utvecklades så mycket som person under de där fyra veckorna. Nu känner jag mig redo för framtida jobb.
Vad vill du göra i framtiden?
– Jag vill gärna jobba utomlands. Min största önskan är att starta ett eget hotell från grunden. Gärna i Spanien, Grekland eller Portugal. Men just nu jobbar jag som receptionist på Scandic. Det är en roll jag verkligen trivs i så jag är nöjd med det också.

”Roligt att se hur det är i Finland”
Hannah Sundin läser restaurang och livsmedelsprogrammet och gjorde praktik på restaurangen Hejm i Vasa, Finland.
– Det var helt otroligt. I Sverige är mycket inom restaurang samma sak, så det var roligt att se hur det är i Finland. Jag lärde mig mycket om det finska köket.
Vad fick du göra?
– Första veckan fick jag hacka mycket och kolla hur det gick till under service. Sedan hjälpte jag till i kallköket. I två veckor gjorde jag lunch och sista veckan middag.
Hur kommer det sig att du hamnade i just Finland?
– Jag ville egentligen åka till Danmark, men det var så många som ville dit så jag sa att de fick överraska mig. Det är ju roligt att åka till ett ställe som jag inte hade varit på.
Jag vill lära mig så mycket som möjligt inom det jag pluggar.
Hannah Sundin
När kom du på att du ville göra praktik utomlands?
– Det är något jag alltid velat göra och en av anledningarna till att jag valde den här skolan. Jag vill lära mig så mycket som möjligt inom det jag pluggar.

Lärde sig nya tekniker
Vad lärde du dig där?
– Att ta plats i köket och visa framfötterna. Och så lärde jag mig en del nya tekniker. Till exempel ett enklare och snabbare sätt att hacka rotfrukter på som också blir finare.
Var det något som var svårt?
– Inte i köket, men ibland var det svårt att förstå finlandssvenskan.
Hur bodde du?
– I en lägenhet med min bästa vän som också gjorde praktik där.
Vad vill du göra i framtiden?
– Jag skulle jättegärna vilja jobba utomlands. Min dröm är att jobba i ett varmt land som Spanien och se hur de gör där.