Bara hälften av dem som gått gymnasiets restaurang- och livsmedelsutbildning har jobb som matchar utbildningen. Det visar en ny rapport från Statistiska centralbyrån.
Åtta av tio anställda arbetar i ett yrke som stämmer överens med deras utbildning. Bäst matchning har grupper inom hälso- och sjukvården. Det visar en rapport från SCB som har undersökt både gymnasieutbildningar och eftergymnasiala utbildningar.
Restaurang- och livsmedelsutbildade hör till dem som har sämst matchning. Hela 43 procent arbetar med sådant som inte alls har med utbildningen att göra, medan 51 procent har yrken som helt bedöms matcha utbildningen. Ytterligare sex procent har yrken som delvis gör det.
De senaste åren har arbetsgivare i SCB:s Arbetskraftsbarometer uppgett att det varit brist på nyutexaminerade med gymnasial restaurangutbildning. SCB tror att förklaringen till att så få arbetar inom branschen är att många väljer att gå vidare till andra yrken, snarare än att det är svårt att få det arbete man är utbildad för.
Marina Nilsson, ombudsman på Hotell- och restaurangfacket, delar den bilden. Hon tror att otrygga anställningar kan vara en del av förklaringen.
– Många unga väljer nog att gå vidare när de inte får säkra anställningar. Sedan upptäcker en del kanske att branschen inte är vad de hoppades på, säger Marina Nilsson.
Men det kan också röra sig om felval som unga gör när de ska börja i gymnasiet.
– Jag har jobbat som lärare och sett elever som redan från början verkat hamna fel, som inte är intresserade egentligen. Det finns även ett inflöde till våra yrken från andra gymnasieprogram. Rätt många inom hotell- och turismbranschen har gått samhällsprogrammet, till exempel.
Läs SCB:s rapport ”Matchningen på arbetsmarknaden – sambandet mellan utbildning och yrke”.