I förra veckan var det examensdags för den första kullen på Scandics kockskola i Stockholm. Nu har alla fått jobb.
I december 2017 startade Scandic-kedjan en egen kockutbildning tillsammans med utbildningsföretaget Astar och Arbetsförmedlingen. I förra veckan var det dags för examen för de första deltagarna. En av dem var Jean-Pierre Maghzal från Syrien.
– Det har varit jättebra. Jag har lärt mig massor av grejer och utvecklats mycket, säger han.
Scandic hade lovat jobb till alla som går ut utbildningen med godkänt resultat. Alla i den första kullen har nu erbjudits anställning, Jean-Pierre Maghzal på Scandic Södertälje.
– Vi slutade på en fredag och på måndagen började jag jobba. Det känns jättebra.
Bakgrunden till satsningen var främst brist på personal, säger Henrik Dider, HR-chef för Scandic i Sverige.
– Det enkla skälet var att vi har ett stort behov av kompetens till våra kök, precis som alla andra i branschen. Vi vet också att när vi anordnar den här typen av utbildning skapar det inkludering. Det har ett värde för hela samhället.
Utbildningen pågår också i Göteborg och Malmö. I Stockholm diskuteras nu en eventuell fortsättning, säger Henrik Dider.
– Ambitionen är att fortsätta med nästa årskull.
Jean-Pierre Maghzal på Scandic Södertälje säger att han kan rekommendera andra att söka till utbildningen.
– Ja, absolut. Alla som har intresse för att laga mat. Det finns jobb att få i den här branschen, om man vill jobba.