Nyheter arbetsmiljö
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Unga kvinnor utsatta vid rån

Restauranganställda löper högre risk än andra att få en psykisk diagnos efter att ha utsatts för hot och våld, enligt Afa Försäkrings nya rapport. Värst drabbade är unga kvinnor.

Publicerad 18 december 2015

Kvinnor som jobbar på restaurang och är i åldersgruppen 16-25 år har dubbelt så hög risk att drabbas av en allvarlig olycka på grund av hot och våld, jämfört med kvinnor i genomsnitt, enligt rapporten ”Hot och våld” från Afa Försäkring.

Av de allvarliga arbetsolyckor som drabbar restaurangpersonal beror 6 procent på hot och våld. Köks- och restaurangbiträden är mest utsatta. De flesta olyckorna beror på rån, men det förekommer även hot och våld från restauranggäster.

Mer om undersökningen

Afa:s rapport ”Hot och våld” bygger på statistik från cirka 4 620 allvarliga arbetsolyckor. 107 av olyckorna drabbade restaurang- och storköksanställda. En av tio arbetsolyckor beror på hot och våld. Lokförare är de som löper högst risk att drabbas, eftersom de riskerar att köra på personer på spåret.

Yrkesgruppen är totalt sett mindre drabbad än snittet för alla yrken, som ligger på 9 procent, och risken att drabbas är endast något förhöjd. Men när det gäller konsekvenserna ser det värre ut. 61 procent av skadorna har lett till en psykisk diagnos. Det betyder att gruppen är värre drabbad än väktare, socialarbetare, kriminalvårdare och sjuksköterskor. Över 70 procent av kvinnorna som jobbar på restaurang och utsätts för hot eller våld får en psykisk diagnos.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här