De långa sjukskrivningarna blir allt fler. Arbetsgivare agerar ofta för sent för att få de sjukskrivna åter i arbete. HRF:aren Wisam Kaddah kämpar för att komma tillbaka efter ett brutalt rån.
Wisam Kaddah hade jobbat åtta år på McDonalds i Malmö. Han trivdes trots långa arbetspass. Den här natten i augusti 2014 hade han och kollegan just burit ut sopsäckar när de hörde oväsen.
– Två killar sprang ut. Den ena vände sig om, och höll en lång kniv mot mig, berättar Wisam Kaddah.
Rånarna försvann och han bad kollegan att trycka på larmet. Det fungerade inte. Wisam ringde sin chef, som undrade hur det hade gått med kassaskåpet.
– Han frågade inte hur vi mådde. Jag var så chockad, jag klarade inte av att köra bilen hem.
Tiden efter rånet fick han mardrömmar och hade svårt att sova. När han var vaken kom ångesten. Han klarade inte av att arbeta.
Ingen från jobbet hörde av sig. En god vän såg till att han fick kontakt med läkare och psykolog. I december, fyra månader senare, hölls första mötet med jobbet.
– Jag orkade inte sitta instängd hemma. Men ett tag vågade jag inte gå ut. Det var efter att jag sett en av rånarna på City Gross. Jag har deras ansikten kvar i minnet, och kände igen honom på en gång.
I början av 2015 sa Wisam till sin läkare att han ville börja jobba, och fick lov att börja arbetsträna två timmar per dag. Men när han kom till arbetsplatsen fick han inget stöd, det var bara att börja.
– Det var ingen som hälsade mig välkommen. Jag fick ångest bara av att vara där, berättar Wisam.
Under sommaren provade han igen, denna gång på en annan av McDonalds restauranger. Men så fort han var på jobbet fick han flashbacks från rånet. Han försökte en tredje gång i september, men inte heller det gick.
Wisam Kaddah hör till de få som fått förlängd sjukskrivning efter 365 dagar. Innan de nya dagarna har tagit slut måste han hitta ett jobb.
– Jag är 37 år och har ingen utbildning. Jag skulle vilja jobba vanliga tider. Det kommer många flyktingar till Malmö nu, kanske skulle jag kunna jobba med dem?
Troligen kommer han behöva sluta sin fasta anställning, där han hade avancerat till positionen under restaurangchef. McDonalds har inga tjänster där han slipper miljön som påminner om rånet.
– Jag blir stressad av att vara där även när jag inte jobbar. Min son älskar McDonalds, men jag väntar utanför om han vill gå in.
Under sjukskrivningen har Wisam Kaddah haft löpande kontakt med Hotell- och restaurangfacket.
– Jag har fått mycket hjälp och stöd, säger han.
Katrina Kristoffersson, ombudsman på HRF avdelning Syd, säger att arbetsgivare ofta är sena med att agera, och facket kan hjälpa till att sätta press på dem.
– Så länge någon är sjuk och arbetsgivaren har tagit in en annan anställd tycker man det flyter på. Det är vanligt att vi kommer in när sjukdagarna håller på att ta slut.
Det kan då ha gått lång tid utan att någon rehabilitering påbörjats.
– Ju senare man börjar desto svårare blir det. Det går fort att tappa kontakten med arbetsplatsen, säger Katrina Kristoffersson.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.