Nyheter Startsidan
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Tredubbel konkursrisk i restaurangbranschen

Företag i restaurangbranschen löper nästan tre gånger så stor konkursrisk som det genomsnittliga aktiebolaget, visar ny statistik från kreditupplysningsföretaget UC.

Publicerad 4 juni 2010

Under årets fem första månader har antalet svenska företagskonkurser minskat rejält i de flesta branscher. Ett undantag är hotell- och restaurangbranschen, där konkurserna i stället har ökat. Så skedde även i maj. Hittills i år har 218 hotell- och restaurangföretag begärts i konkurs. Det är 44 stycken fler än under samma period förra året.

Värst utsatta är restaurangerna. Enligt UC löper ett företag i restaurangbranschen nästan tre gånger så stor risk för konkurs än ett genomsnittligt aktiebolag.

- Andra branscher där konkursrisken är högre är livsmedelsframställning och hotellbranschen. Det visar sig också i konkurstalen, där dessa branscher går mot strömmen och uppvisar ökningar i antal konkurser i jämförelse med förra året. Lägre marginaler och stark konkurrensutsatthet är en del av förklaringen till varför just dessa branscher har det extra tufft, säger Roland Sigbladh som är marknadschef på UC.

Samtidigt visar Restaurangindex, som tas fram av bland andra SCB och SHR, bra försäljningssiffror för restaurangbranschen. Under april steg restaurangernas försäljning med 3,4 procent jämfört med samma månad förra året.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.