Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Teknik ska ge färre felmeddelanden

Sedan reglerna för arbetssökande skärptes i september förra året har a-kassorna drunknat i meddelanden från Arbetsförmedlingen, många av dem felaktiga. I går godkände regeringen en ny lösning som väntas halvera antalet meddelanden.

Publicerad 31 januari 2014

Sedan september 2013 måste alla arbetssökande månadsvis redovisa sina aktiviteter för Arbetsförmedlingen. Om en arbetssökande inte gör detta går ett meddelande till a-kassan, som ska bedöma om personen ska få behålla sin ersättning. Det nya systemet har fått mycket kritik, inte minst från a-kassorna som har överhopats av meddelanden från Arbetsförmedlingen. Ett av problemen har nämligen varit att Arbetsförmedlingen skickat meddelanden, även när det gäller personer som av olika anledningar inte får a-kasseersättning. Det kan handla om att de för tillfället inte uppfyller villkoren för ersättning, att de har börjat studera eller att de inte ens är medlemmar i kassan längre.  

Arbetsförmedlingen har nu tillsammans med A-kassornas samarbetsorganisation, SO, tagit fram en teknisk lösning som ska minska antalet felmeddelanden. Målet är att bara underrättelser angående personer som söker ersättning ska nå a-kassan. Detta väntas halvera antalet.
– A-kassorna har i dag en mycket ansträngd arbetssituation på grund av ett stort antal meddelanden från Arbetsförmedlingen. Dagens beslut innebär en klar förbättring då antalet meddelanden minskar med uppemot 400 000 per år, sade Melker Ödebrink, kanslichef på SO, i går.

I går beslutade regeringen att godkänna förändringen från och med den 1 mars.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här