Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Svårt för minderåriga att köpa öl på Stockholms krogar

Stockholms krogpersonal har blivit avsevärt mycket bättre på att kolla leg på unga gäster. Det visar en ny undersökning från STAD-projektet.

Publicerad 6 september 2007

Under våren besökte en grupp ungdomar i 18-årsåldern drygt 200 av Stockholms restauranger. Genom att försöka beställa starköl utan att visa upp legitimation undersökte de hur noga krogpersonalen kontrollerar åldern på sina gäster.

Ungdomarna lyckades dock bara på 18 restauranger, knappt 8 procent. Det är en klar förbättring från den förra undersökningen som gjordes år 2004. Då sålde drygt hälften av de besökta krogarna starköl utan att kontrollera ålder.

På ungefär hälften av krogarna blev gruppen stoppad redan i dörren eftersom de inte kunde visa legitimation. Resultatet visar också att ungdomarna oftare fick sin starköl om det var mycket folk i lokalen, och om bartendern var en man. Killarna i gruppen hade större framgång än tjejerna.

Så här gick studien till:
* Alla besök gjordes under fredagkvällar i maj.
* Alla ungdomar var över 18 år, men kunde tas för yngre.
* När/om personalen frågade om legitimation svarade de nej.

Läs mer om STAD-projektet här:    
Hellre två dagar i skolsalen än en i rätten. Läs här>>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här