Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

HRF:s medlemmar har låga löner jämfört med andra arbetstagare

Hotell- och restaurangfackets medlemmar hör fortfarande till dem som har lägst löner på svensk arbetsmarknad. Det visar ny statistik från Medlingsinstitutet.

Publicerad 5 september 2007

För arbetare låg den genomsnittliga månadslönen på 21 000 år 2006. Det visar ny statistik från Medlingsinstitutet som är den myndighet som ansvarar för den svenska lönestatistiken. De som tjänar mest har också betydligt högre lön än de som tjänar minst.

-Tjänstemännen har i genomsnitt 42 procent högre lön än en arbetare, säger John Ekberg från Medlingsinstitutet.

Hotell- och restaurangfackets medlemmar återfinns precis som under förra året bland de grupper på den svenska arbetsmarkanden som har de lägsta lönerna.

-Det är de yngre och de med lägre utbildning som återfinns i yrkesgrupperna med lägst löner, säger Christina Eurén från Medlingsinstitutet.

Köks- och restaurangbiträden tjänar i genomsnitt 16 900 kronor, medan hotell- och kontorsstädare har en snittlön på 17 500 kronor. Hovmästare, servitörer och bartendrar har något högre månadslön och tjänar 18 500 kronor i månaden.
Även kaféföreståndarnas genomsnittliga månadslön återfinns bland de yrkesgrupper som har lägst genomsnittlig månadslön av alla i undersökningen. Förra året tjänade de ungefär 16 800 kronor i månaden.

Medlingsinstitutets statistik visar också att kvinnorna fortfarande har lägre löner än männen. Totalt innebär det att arbetarkvinnorna i genomsnitt får 89 procent av männens löner.

-I årets avtalsrörelse satsades det bland annat på att höja kvinnnolönerna. Men det kommer att ta några år innan denna satsning ger utslag i siffrorna, säger Claes Stråth, generaldirektör på Medlingsinstitutet.

Även om man tar hänsyn till att kvinnor och män återfinns i olika yrken och har olika utbildning, är kvinnornas lön 93,4 procent av männens lön. Det innebär en liten förbättring sedan 2005 då kvinnornas lön var 93,2 procent av männens.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här