Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Stor mångfald i hotell- och restaurangbranschen

I hotell- och restaurangbranschen jobbar folk från hela världen. Faktum är att inga andra yrkesgrupper har lika stor etnisk mångfald, visar ny statistik från SCB. Bland bagare och konditorer har hela 47 procent en bakgrund utanför Sverige.

Publicerad 9 mars 2012

År 2010 var 13 procent av alla anställda på den svenska arbetsmarknaden födda utomlands. De flesta, ungefär 60 procent, hade sin bakgrund i länder utanför EU och Norden där resterande 40 procent är födda. Hotell- och restaurangbranschen har lyckats locka många av de utlandsfödda, visar SCB:s nya statistik. År 2010 hade hela 47 procent av landets bagare, konditorer och pizzabagare utländsk bakgrund. Motsvarande siffra för hotell- och kontorsstädare var 44 procent och 27 procent för köks- och restaurangbiträden.

Den största gruppen kom även här från länder utanför Norden och EU. Hela 87 procent av de utlandsfödda bagarna, konditorerna och pizzabagarna hade sin bakgrund i sådana länder. Motsvarande siffra för köks- och restaurangbiträden var 83 procent och 76 procent för hotell- och kontorsstädare.  

Siffrorna gör hotell- och restaurangbranschens yrken till de med störst etnisk mångfald. På andra änden av skalan finns militärer, brandmän och förare av jordbruks- och skogsbruksmaskiner. I dessa yrken har bara lite drygt 2 procent av de anställda annan bakgrund än svensk.

Fakta: Yrken med störst andel utlandsfödda

* Bagare, konditorer och pizzabagare: 47 procent.
* Hotell- och kontorsstädare: 44 procent.
* Koreografer och dansare: 48 procent.
* Maskinoperatörer, vissa typer: 34 procent.
* Buss- och spårvagnsförare: 33 procent.
* Köks- och restaurangbiträden: 27 procent.

Källa: SCB.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här