Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Stor jobbsatsning i regeringens budget

Regeringen vill ge mer pengar till jobb och bostäder. Budgeten innehåller bland annat satsningar på yrkesutbildning och på att göra det enklare för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden.

Publicerad 21 september 2015
inlinebild
Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Svensk arbetsmarknad fungerar inte som den ska. Samtidigt som det finns 400 000  arbetslösa så finns det 80 000 lediga jobb, där arbetsgivarna har svårt att hitta rätt personal. Det konstaterade finansminister Magdalena Andersson (S) när hon presenterade regeringens budgetproposition.
– Det kan bero på att de som är arbetslösa inte har rätt utbildning för de jobb som finns. Men det kan också bero på att de inte har möjlighet att flytta dit jobben finns, eftersom det är bostadsbrist.

Därför vill regeringen satsa 5,5 miljarder på bostäder nästa år, främst för att bygga hyresrätter. Man planerar också stora investeringar på utbildningsområdet, exempelvis inom yrkeshögskolan, för att fler ska få den kompetens som krävs för de lediga jobben.

Dessutom ska det bli enklare för dem som nyligen kommit till Sverige att få jobb.
– Det finns många branscher där det saknas arbetskraft. Därför inrättar vi så kallade snabbspår i ett antal branscher. Syftet är de som nu får asyl, och har examen eller yrkeserfarenhet från sina hemländer, snabbt ska komma i arbete, sa Magdalena Andersson.

Satsningarna ska bland annat betalas med sänkt jobbskatteavdrag, slopat stöd till de så kallade etableringslotsarna och genom att fler kommer att betala statlig skatt.

Hotell- och restaurangfackets ordförande Therese Guovelin tycker att budgeten innehåller mycket positivt.  Särskilt höjningen av a-kassan och satsningen på utbildning.
– Det betyder oerhört mycket för våra medlemmar, oavsett om det handlar om att fullgöra en utbildning på komvux eller om man vill läsa en yrkesutbildning. Det gäller både de som redan har ett jobb och de som är arbetslösa. Sedan kommer det ju att bli lättare att flytta till de ställen där jobben finns, när det byggs fler hyresrätter.

Vad saknas i budgeten, tycker du?
– Utifrån det läge som är, där den förra regeringen lämnade med stora budgetunderskott, så tycker jag att de satsningar som görs har rätt inriktning. Sedan önskar jag att det funnits utrymme för snabbare och större reformer, säger Therese Guovelin.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter insats

”Det är helt oacceptabelt”

Svartjobb, människohandel och farlig arbetsmiljö. Det var vad myndigheterna fann vid oanmälda inspektioner på bland annat restauranger, byggen och städfirmor.

Publicerad 29 september 2020 Kommentera
”Det är helt oacceptabelt”
Många brister upptäcktes vid myndigheternas kontroller på bland annat restaurangföretag. Foto: Colourbox

De senaste två veckorna har åtta myndigheter, bland andra Arbetsmiljöverket, polisen och Skatteverket, varit ute på oanmälda kontroller. Sammanlagt har de inspekterat 150 arbetsplatser. Merparten var inom byggbranschen, men även restauranger, städföretag och däckfirmor har kontrollerats.

På ungefär hälften av företagen upptäcktes brister i arbetsmiljön. I ett 30-tal fall var bristerna så allvarliga att Arbetsmiljöverket satte ett omedelbart förbud mot arbete.
– Det är helt oacceptabelt att vi har människor som riskerar liv och hälsa på sina arbeten. Resultaten visar att vi behöver fortsätta att göra nationella insatser, där flera myndigheter jobbar tillsammans för att driva bort de oseriösa företagen, säger Arne Alfredsson, tillförordnad chef för myndighetsgemensam kontroll vid Arbetsmiljöverket.

Om kontrollerna

  • Insatsen är ett resultat av ett regeringsuppdrag som myndigheterna har fått för att motverka fusk och brottslighet i arbetslivet.
  • Myndigheterna som deltar är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket.
  • Sedan 2018 har myndigheterna gjort drygt 3 500 gemensamma kontroller.

Polisen omhändertog runt 30 personer som inte har rätt att arbeta i landet, vissa misstänks ha bott på sin arbetsplats. Fem personer bedöms vara potentiella offer för människohandel.
– Resultaten av vår insats visar verkligen att vissa branscher har problem med svart arbetskraft och människor som riskerar att utnyttjas. Tillsammans kan vi myndigheter komma åt de oseriösa företagen från olika håll, det är en styrka, säger Johan Winberg, poliskommissarie vid Polismyndigheten.

Insatsen avslöjade också cirka 100 fall av brister i personalliggare, flera fall av misstänkt bidragsfusk och brott mot utstationeringslagen. Myndigheterna kommer nu att utreda och följa upp bristerna.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter KOMpetens

Arbetslösa kan få studera med ersättning

Arbetsförmedlingen ska kunna anvisa arbetslösa att söka till studier. Det har regeringen beslutat.

Publicerad 28 september 2020 Kommentera
Arbetslösa kan få studera med ersättning
Utbildning kommer att vara nyckeln när Sverige startar om efter coronapandemin. Det menar regeringen, som nu satsar på att få fler till skolbänken. Foto: Colourbox

Den som saknar gymnasieexamen har betydligt svårare att få jobb än den som har gymnasieutbildning. När arbetslösheten nu stiger vill därför regeringen satsa på att fler kompletterar sina studier.

– Det behövs mer arbetsmarknad i utbildningspolitiken och mer utbildning i arbetsmarknadspolitiken, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vid en pressträff på måndagen.

Regeringen har beslutat att den som behöver gymnasiekompetens för att öka chansen till jobb ska kunna studera med aktivitetsersättning. Förutsättningen är att arbetsförmedlingen gör en individuell prövning som fastställer behovet.

Dessutom ska fler arbetssökande inom jobb- och utvecklingsgarantin få möjlighet att plugga på yrkeshögskola eller folkhögskola med bibehållen ersättning.

Ingår i temat: Coronakrisen 88 artiklar

Alla artiklar i temat (85 till)
Hej Gäst CLARA HENRY

”Skulle vilja ha makten över frukosten”

Clara Henry är programledare, bloggare och aktuell med tv-serien »Du Clarar mer än du tror« som har premiär på SVT den 1 oktober. Men om hon fick välja ett branschyrke att jobba i så skulle det vara som boss över frukostbuffén.

Publicerad 27 september 2020 Kommentera
”Skulle vilja ha makten över frukosten”
Clara Henry. Foto: Morgan Norman

Hur är du som gäst på hotell eller restaurang?
– Jag blir lyrisk om rummet eller frukostbuffén har något utöver det vanliga. Nu senast bodde jag på Calmar Stadshotell och blev jätteglad av att de hade fyra hantlar hängande på väggen. Otippat och roligt!

Vilket hotell- eller restaurangyrke skulle du helst vilja ha?
– Jag skulle vilja ha makten över frukostbuffén. Om jag fick bestämma över en frukostbuffé hade den varit episk.

Vad är det pinsammaste du gjort på hotell eller restaurang?
– När jag var i Örnsköldsvik med Melodifestivalen 2014 spelade vi Monopol en kväll. En kastade spelsedlarna över hela rummet. Jag filmade och lade ut på min Youtubekanal. Sedan fick jag en lång kommentar från tjejen som städat.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här