Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Stor jobbsatsning i regeringens budget

Regeringen vill ge mer pengar till jobb och bostäder. Budgeten innehåller bland annat satsningar på yrkesutbildning och på att göra det enklare för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden.

Publicerad 21 september 2015
inlinebild
Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Svensk arbetsmarknad fungerar inte som den ska. Samtidigt som det finns 400 000  arbetslösa så finns det 80 000 lediga jobb, där arbetsgivarna har svårt att hitta rätt personal. Det konstaterade finansminister Magdalena Andersson (S) när hon presenterade regeringens budgetproposition.
– Det kan bero på att de som är arbetslösa inte har rätt utbildning för de jobb som finns. Men det kan också bero på att de inte har möjlighet att flytta dit jobben finns, eftersom det är bostadsbrist.

Därför vill regeringen satsa 5,5 miljarder på bostäder nästa år, främst för att bygga hyresrätter. Man planerar också stora investeringar på utbildningsområdet, exempelvis inom yrkeshögskolan, för att fler ska få den kompetens som krävs för de lediga jobben.

Dessutom ska det bli enklare för dem som nyligen kommit till Sverige att få jobb.
– Det finns många branscher där det saknas arbetskraft. Därför inrättar vi så kallade snabbspår i ett antal branscher. Syftet är de som nu får asyl, och har examen eller yrkeserfarenhet från sina hemländer, snabbt ska komma i arbete, sa Magdalena Andersson.

Satsningarna ska bland annat betalas med sänkt jobbskatteavdrag, slopat stöd till de så kallade etableringslotsarna och genom att fler kommer att betala statlig skatt.

Hotell- och restaurangfackets ordförande Therese Guovelin tycker att budgeten innehåller mycket positivt.  Särskilt höjningen av a-kassan och satsningen på utbildning.
– Det betyder oerhört mycket för våra medlemmar, oavsett om det handlar om att fullgöra en utbildning på komvux eller om man vill läsa en yrkesutbildning. Det gäller både de som redan har ett jobb och de som är arbetslösa. Sedan kommer det ju att bli lättare att flytta till de ställen där jobben finns, när det byggs fler hyresrätter.

Vad saknas i budgeten, tycker du?
– Utifrån det läge som är, där den förra regeringen lämnade med stora budgetunderskott, så tycker jag att de satsningar som görs har rätt inriktning. Sedan önskar jag att det funnits utrymme för snabbare och större reformer, säger Therese Guovelin.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här