Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Snabbspår klart för nyanlända kockar

Det ska gå snabbare för kockar födda i ett annat land att få jobb i Sverige. Därför öppnas nu ett snabbspår in i branschen. Det berättade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson vid en pressträff i Malmö på fredagen.

Publicerad 25 september 2015
Snabbspår klart för nyanlända kockar
Foto: Katrina Kristoffersson

Det är efter ett samarbete med Hotell- och restaurangfacket, arbetsgivarorganisationen Visita och Arbetsförmedlingen som regeringen har beslutat att öppna det första snabbspåret för nyanlända. Att det blir kockarna som är först ut beror bland annat på att det redan finns en valideringsmodell i branschen, som kan anpassas och översättas till flera språk.
– Samarbetet med branschen är oerhört viktigt i det här. De är där det finns kunskap, både om yrket och om hur det går till att validera. Det är helt avgörande för att det här ska blir framgångsrikt, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) till Hotellrevyn.

Det råder sedan flera år stor brist på kockar i hela landet. Samtidigt finns det många kockar, födda i något annat land, inskrivna på arbetsförmedlingen. Ofta saknar de en liten del i sin utbildning för att kunna få jobb. Hotell- och restaurangfacket och Visita har haft en försöksverksamhet i Malmö där ett verktyg för validering, bedömning av yrkeskunskaper, har arbetats fram.
– Jag är glad att avtalet är i hamn, nu kan vi sätta igång att jobba. Yrkesstoltheten är densamma oavsett varifrån man kommer. Vår bransch är mångkulturell, säger Therese Guovelin, ordförande i HRF.

Eva Östling, VD för arbetsgivarorganisationen Visita, är också positiv.
– Ja, vi är oerhört glada att vi kan hjälpa andra och visa vägen med det första snabbspåret in på arbetsmarknaden. Vi gör det här eftersom vi har ett extremt behov av utbildade kockar, men vi har också en genuin önskan att göra något för alla dem som kommer hit, säger Eva Östling. 

Modellen med snabbspår riktar sig främst till nyanlända, som varit högst 24 månader i landet. Enligt Arbetsförmedlingen finns det i dag 2700 personer med erfarenhet från hotell- och restaurang bland dem. Ungefär 270 av dem är kockar. Snabbspåret för kockarna blir det första, sedan fortsätter man att anpassa verktygen för validering för övriga yrken i hotell- och restaurangbranschen. Även i andra branscher kommer modeller för yrkesbedömning tas fram.
– Vi vill att Arbetsförmedlingen ska börja använda vår valideringsmodell. Inte bara för nyanlända, utan även för dem som levt här länge och fortfarande står utanför arbetsmarknaden, säger Therese Guovelin.

Arbetsmarknadsministern ser också snabbspåret som ett startskott för en ny inriktning på Arbetsförmedlingens sätt att arbeta.
– Det handlar om att ställa om till ett närmare samarbete med arbetsmarknadens parter. Om det finns brister någonstans, så är det här ett sätt att täppa till de hål som finns på arbetsmarknaden och tillgodose arbetsgivarnas behov av personal, säger Ylva Johansson.

På bilden från vänster: Alexia Leske, klubbordförande på Scandic St Jörgen, HRF:s förbundsordförande Therese Guovelin, Visitas vd Eva Östling, arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, Marina Persson, projektansvarig på UHR och ansvarig för validering samt Henrik Dider, HR-direktör på Scandic Sverige.

Så funkar snabbspåret

1. De nyanlända gör en självskattning av sina erfarenheter. Det görs på Arbetsförmedlingen och ska finnas på tolv språk.

2. En kartläggning gör av en yrkesbedömare. Den nyanlände får berätta om tidigare erfarenheter och yrkeskunskaper med hjälp av tolk. Därefter görs en kompetensbedömning. Kanske behövs kompletterade utbildning via Arbetsförmedlingen.

3. Valideringen sker på en arbetsplats av en av branschens utbildade yrkesbedömare. Detta steg görs i form av en praktik och arbetsgivaren får handledararvode från Arbetsförmedlingen. Bedömningen sker på arabiska eller engelska.

4. De som inte klarar valideringen kan erbjudas kompletterande utbildningar av Arbetsförmedlingen. En del kan få andra jobb inom branschen genom den kontakt som etablerats med arbetsgivaren. Arbetsgivaren blir en referens och första erfarenhet av branschen i Sverige.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter restriktioner

Senare stängning skjuts fram

I dag meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att de begränsningar som nu gäller kommer att förlängas till den 1 juni. Det innebär att restaurangernas stängning ligger kvar på 20.30 i ytterligare ett par veckor.  

Publicerad 12 maj 2021 Kommentera
Senare stängning skjuts fram
Ingen alkoholservering efter 20, och stängning 20.30. Restriktionerna gäller fortsatt och fram till 1 juni. Foto: Mostphotos

Många hade hoppats att den 17 maj skulle vara dagen som restriktionerna lättades något. Så blir inte fallet.

– Vi är inte där än, sade statsminister Stefan Löfven på en presskonferens.

Enligt regeringen och Folkhälsomyndigheten ligger smittspridningen fortsatt på för hög nivå, även om det finns positiva tecken. Trycket på vården är högt, och regionerna har uttryckt önskemål om att inte gå för fort fram med lättnader.

– Vi hade hoppats på en lättnad, framför allt av öppettiderna på restauranger, eftersom vi vet att de hade klarat av det. Men myndigheterna gjorde en annan bedömning, säger Malin Ackholt, Hotell- och restaurangfackets ordförande.

Från den 1 juni kommer däremot restriktionerna att justeras. Då förlängs de begränsade öppettiderna för restauranger till 22.30.

Samma datum kommer nöjesparkerna att kunna öppna upp, med en begränsning på en person per 20 kvadratmeter. För Gröna Lunds del innebär det att man kan ta emot max 3 100 gäster samtidigt, en femtedel av det normala antalet besökare.

– Det känns helt fantastiskt att vi nu äntligen får slå upp portarna, efter 1,5 år av nedstängning, säger Gröna Lunds vd Magnus Widell i ett pressmeddelande.

Nyheter bokning

Scandic blir vaccinmottagning

Scandic öppnar upp för vaccinering mot covid-19 i sina lokaler. Hos Scandic Swania i Trollhättan blir en konferenslokal från i dag plats för massvaccinering. Jättebra, tycker Merlita Andersson som arbetar i housekeeping.

Publicerad 12 maj 2021 Kommentera
Scandic blir vaccinmottagning
En lokal hos Scandic Swania används för vaccinering. Foto: Scandic

 Hotelldirektör Charlotta Sandblom berättar att det var vårdföretaget Kry som kontaktade dem för en visning av lokalerna.
– De kände till vårt Stay safe-arbete och vi har en konferenslokal i markplan med separat entré direkt utifrån.

Charlotta Sandblom tvekade inte att upplåta lokalerna för vaccinering.
– Det är klart att vi funderade på hur det här skulle påverka personal och gäster, men det är friska personer som kommer och det är jätteroligt i dessa tider att få bokningar. Samtidigt bidrar vi till samhällsnyttan.

Swania är ett av flera Scandic som tillfrågats om vaccinering i sina lokaler, säger Charlotta Sandblom.
– Våra hotell ligger ofta stadsnära och har bra lokaler.

Merlita Andersson. FOTO: Privat.

Housekeeping på Scandic Swania kommer att sköta den dagliga städningen. Kry ansvarar själva för all hantering och städning av den medicinska utrustningen.

Merlita Andersson som arbetar i housekeeping har varit med och förberett lokalen inför vaccineringarna.

– Vi har städat så att allt ska vara klart tills de kommer med sina saker för vaccineringen. Det här är jättebra, bra att fylla huset, säger hon.

Nyheter FÖRHANDLING

HRF kräver svar om enstaka dagar

Ett företag har under nio månader haft enstaka dagar-anställningar motsvarande 53 000 arbetstimmar. Hotell- och restaurangfacket har begärt central förhandling.

Publicerad 11 maj 2021 1 kommentar
HRF kräver svar om enstaka dagar
Ett företag har lagt ut 53 000 arbetstimmar i anställningsformen enstaka dagar. Nu har HRF begärt central förhandling med Visita. Foto: Colourbox

I förra årets avtalsrörelse var enstaka dagar en av de stora frågorna för Hotell- och restaurangfacket. Anställningsformen ska användas när det inte går att schemalägga arbetstiden, om arbetet är oregelbundet till sin karaktär eller när arbetsgivaren har behov av tillfällig arbetskraft. HRF:s bild var att enstaka dagar tillämpades mer än nödvändigt.

I det nya kollektivavtalet finns en skrivning som innebär att den arbetsgivare som anses ha missbrukat anställningsformen inte längre ska kunna använda den. Nu står den första centrala förhandlingen för dörren.

– Vi kommer att jobba aktivt med den här frågan hela avtalsperioden, säger Emil Bäckström, central ombudsman på HRF.

Så säger avtalet

Gröna riks 4§ 1:2
”De centrala parterna kan vid central förhandling komma överens om att ett bolag temporärt ska undantas från rätten att använda sig av anställningsformen anställning för enstaka dagar. Fråntagandet av ovanstående rätt kan aktualiseras om de centrala parterna bedömer att bolaget konsekvent och grovt bryter mot kollektivavtalets förutsättningar för att använda sig av anställningsformen. Fråntagande av rättigheten gäller under den tid och vid den/de enhet/er som parterna överenskommer.”

Det aktuella företaget har under perioden april–december lagt ut 53 000 timmar i enstaka dagar. Det motsvarar ungefär 25 heltidstjänster.

Emil Bäckström har begärt förhandling med Visita, men något datum är ännu inte satt.

– Om Visita är seriösa med att vilja stävja det här måste de också inse att det här är ett typexempel på missbruk av enstaka dagar.

Fråga om jobbet.
105
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här