Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Snabbspår klart för nyanlända kockar

Det ska gå snabbare för kockar födda i ett annat land att få jobb i Sverige. Därför öppnas nu ett snabbspår in i branschen. Det berättade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson vid en pressträff i Malmö på fredagen.

Publicerad 25 september 2015
Snabbspår klart för nyanlända kockar
Foto: Katrina Kristoffersson

Det är efter ett samarbete med Hotell- och restaurangfacket, arbetsgivarorganisationen Visita och Arbetsförmedlingen som regeringen har beslutat att öppna det första snabbspåret för nyanlända. Att det blir kockarna som är först ut beror bland annat på att det redan finns en valideringsmodell i branschen, som kan anpassas och översättas till flera språk.
– Samarbetet med branschen är oerhört viktigt i det här. De är där det finns kunskap, både om yrket och om hur det går till att validera. Det är helt avgörande för att det här ska blir framgångsrikt, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) till Hotellrevyn.

Det råder sedan flera år stor brist på kockar i hela landet. Samtidigt finns det många kockar, födda i något annat land, inskrivna på arbetsförmedlingen. Ofta saknar de en liten del i sin utbildning för att kunna få jobb. Hotell- och restaurangfacket och Visita har haft en försöksverksamhet i Malmö där ett verktyg för validering, bedömning av yrkeskunskaper, har arbetats fram.
– Jag är glad att avtalet är i hamn, nu kan vi sätta igång att jobba. Yrkesstoltheten är densamma oavsett varifrån man kommer. Vår bransch är mångkulturell, säger Therese Guovelin, ordförande i HRF.

Eva Östling, VD för arbetsgivarorganisationen Visita, är också positiv.
– Ja, vi är oerhört glada att vi kan hjälpa andra och visa vägen med det första snabbspåret in på arbetsmarknaden. Vi gör det här eftersom vi har ett extremt behov av utbildade kockar, men vi har också en genuin önskan att göra något för alla dem som kommer hit, säger Eva Östling. 

Modellen med snabbspår riktar sig främst till nyanlända, som varit högst 24 månader i landet. Enligt Arbetsförmedlingen finns det i dag 2700 personer med erfarenhet från hotell- och restaurang bland dem. Ungefär 270 av dem är kockar. Snabbspåret för kockarna blir det första, sedan fortsätter man att anpassa verktygen för validering för övriga yrken i hotell- och restaurangbranschen. Även i andra branscher kommer modeller för yrkesbedömning tas fram.
– Vi vill att Arbetsförmedlingen ska börja använda vår valideringsmodell. Inte bara för nyanlända, utan även för dem som levt här länge och fortfarande står utanför arbetsmarknaden, säger Therese Guovelin.

Arbetsmarknadsministern ser också snabbspåret som ett startskott för en ny inriktning på Arbetsförmedlingens sätt att arbeta.
– Det handlar om att ställa om till ett närmare samarbete med arbetsmarknadens parter. Om det finns brister någonstans, så är det här ett sätt att täppa till de hål som finns på arbetsmarknaden och tillgodose arbetsgivarnas behov av personal, säger Ylva Johansson.

På bilden från vänster: Alexia Leske, klubbordförande på Scandic St Jörgen, HRF:s förbundsordförande Therese Guovelin, Visitas vd Eva Östling, arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, Marina Persson, projektansvarig på UHR och ansvarig för validering samt Henrik Dider, HR-direktör på Scandic Sverige.

Så funkar snabbspåret

1. De nyanlända gör en självskattning av sina erfarenheter. Det görs på Arbetsförmedlingen och ska finnas på tolv språk.

2. En kartläggning gör av en yrkesbedömare. Den nyanlände får berätta om tidigare erfarenheter och yrkeskunskaper med hjälp av tolk. Därefter görs en kompetensbedömning. Kanske behövs kompletterade utbildning via Arbetsförmedlingen.

3. Valideringen sker på en arbetsplats av en av branschens utbildade yrkesbedömare. Detta steg görs i form av en praktik och arbetsgivaren får handledararvode från Arbetsförmedlingen. Bedömningen sker på arabiska eller engelska.

4. De som inte klarar valideringen kan erbjudas kompletterande utbildningar av Arbetsförmedlingen. En del kan få andra jobb inom branschen genom den kontakt som etablerats med arbetsgivaren. Arbetsgivaren blir en referens och första erfarenhet av branschen i Sverige.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här