Nyheter Startsidan
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Stockholms krogpersonal dricker för mycket

Åtta av tio anställda i Stockholms restaurangvärld dricker skadligt mycket alkohol. Mer än var tredje dricker så mycket att de skulle behöva professionell hjälp.

Publicerad 31 mars 2009

Det visar den studie som STAD gjort av alkoholvanor hos Stockholms krogpersonal, och som presenterades under Krögarmässan i går. Studien bygger på svar från cirka 200 restauranganställda som gått kursen ansvarsfull alkoholhantering under hösten och vintern. De flesta är mellan 20 och 35 år gamla.  
– Resultaten är naturligtvis mycket allvarliga. Ju allvarligare problem som redovisas i enkäten desto större skillnader är det mellan restauranganställda och övriga befolkningen. Dessutom är de som besvarat enkäten unga och många har redan hunnit få allvarliga alkoholproblem, säger Håkan Leifman, chef för STAD.

Av de kvinnliga restauranganställda
anses så många som 84 procent ha riskabla alkoholvanor. Drygt 40 procent av dem dricker så mycket att de skulle behöva hjälp, och 16 procent så mycket att de kan antas vara alkoholberoende eller ha fått fysiska skador av sitt drickande.

Bland manliga anställda är siffrorna något lägre. Tre av fyra män i branschen är riskkonsumenter och var tredje skulle behöva någon form av hjälp, visar undersökningen.
STAD-chefen Håkan Leifman uppmanar nu krogarbetsgivarna att vara uppmärksamma på sina anställdas alkoholvanor.
– Det är viktigt att krögarna i egenskap av arbetsgivare uppmärksammas på vilken riskbransch de arbetar i. Resultaten av undersökningen kan vara ett verktyg för dem att sätta i gång förebyggande och personalvårdande insatser och även ta initiativ till behandling där det kan vara aktuellt.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här