Nyheter Startsidan
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Femställen kan försvinna nästa år

Fler krogar med alkoholtillstånd men ingen som har öppet efter tre på natten. Så kan det bli redan nästa år om Alkoholutredningens förslag blir verklighet.

Publicerad 6 mars 2009

I veckan presenterades det förslag till ny alkohollag som utredaren Anita Werner tagit fram på uppdrag av regeringen. Förslaget innebär en rad lättnader för restauranger som vill ha tillstånd att servera alkohol. Till exempel slopas kravet på stekbord, vilket gör det möjligt för både sushi- och salladsbarer att få alkoholtillstånd. Dessutom får tillståndshavare som bryter mot alkohollagen en extra chans i och med att en ny påföljd, erinran, införs som alternativ till indraget tillstånd.

Men den del i utredningen som väckt störst diskussion är förslaget om att krogar inte längre ska få lov att servera alkohol efter klockan tre på natten. Sveriges hotell- och restaurangföretagare, SHR, är mycket kritiska till förslaget.
– Att försöka komma tillrätta med alkoholrelaterade problem i samhället genom att begränsa serveringstiderna för restauranger är orimligt. Det som sker är att man flyttar alkoholintaget till ställen utom myndigheternas kontroll och gynnar uppkomsten av svartklubbar, säger Stefan Lundin från SHR som varit med under utredningsarbetet.

Krogar som i dag har tillstånd till fem, ska enligt förslaget få ett års övergångsperiod på sig. Lagen föreslås börja gälla tidigast juli 2010.

Andra föreslagna nyheter:

  • All personal som är av betydelse för ordning och nykterhet, till exempel entrévärdar, vara anställda av tillståndshavaren eller inhyrda av bemanningsföretag. Det gäller dock inte ordningsvakter som är förordnade av polisen.
  • Kommunerna ska kunna ge tillstånd till ombuteljering av alkohol, så att till exempel servering av egenkryddat brännvin ska kunna bli möjligt.
  • Den som ansöker om tillstånd måste uppvisa kunskaper om alkohollagstiftningen.

Källa: Regeringen

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här