Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Skärpta regler för arbetsinvandring

Efter avslöjanden om hur invandrad arbetskraft utnyttjas i bland annat hotell- och restaurangbranschen skärper nu Migrationsverket reglerna.

Publicerad 29 november 2011

Det senaste året har bland andra Hotell- och restaurangfacket larmat om att personer som kommit till Sverige för att jobba utnyttjas av svenska arbetsgivare. För att försöka komma åt problemet ska Migrationsverket nu skärpa reglerna för arbetskraftsinvandring i de branscher där problemen är som störst, däribland hotell- och restaurang.
– Vi har sett att vissa branscher är överrepresenterade när det gäller utnyttjande av utländsk arbetskraft. Därför koncentrerar vi resurserna där genom utökade kontroller vid ansökningstillfället, säger Jonas Lindgren, verksamhetschef vid Migrationsverket.
 
Nytt är att arbetsgivare måste kunna visa upp tillräckliga medel för att kunna betala ut lönen för hela anställningstiden. Arbetsgivare som tidigare anställt personer från länder utanför EU måste även redovisa vilken lön dessa har fått samt att de informerats om sina arbetsvillkor. Migrationsverket kräver också att utländska företag som vill anställa personer för jobb i Sverige, måste ha en filial här i landet.
 
Hotell- och restaurangfacket välkomnar Migrationsverkets initiativ.
– Det är jättebra. Vi har länge krävt förändringar i lagstiftningen och att Migrationsverket ska få ökade befogenheter, säger Hotell- och restaurangfackets förbundsordförande Ella Niia.
Hon tycker dock inte att åtgärden är tillräcklig för att komma åt utnyttjande arbetsgivare.
– Nej, det är inte tillräckligt. Vi anser att de villkor som finns i avtalet som arbetsgivaren lämnar till Migrationsverket ska finnas med i det enskilda anställningsavtalet och att det ska finnas sanktioner mot arbetsgivare som bryter mot villkoren, säger Ella Niia.

De nya reglerna börjar gälla den 16 januari 2012.

Fakta: Utnyttjande arbetsgivare

Branscher där reglerna för arbetskraftsinvandring skärps:

  • Hotell- och restaurang
  • Städ
  • Bygg
  • Bemanning
  • Handeln
  • Bilverkstäder
  • Jord- och skogsbruk 
  • Nystartade företag

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här