Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Sänkt a-kasseavgift med 255 kronor

Kraftigt sänkt a-kasseavgift, ännu lägre arbetsgivaravgifter för unga och en massiv satsning på yrkesintroduktionsjobb. Det är några av förslagen i regeringens budgetproposition som presenterades i dag.

Publicerad 9 september 2013

I dag presenterade regeringen delar ur sin budgetproposition för 2014. Många av förslagen berör hotell- och restaurangbranschen. Bland annat föreslås att den differentierade arbetslöshetsavgiften till a-kassan tas bort. För hotell- och restauranganställda innebär det en sänkning med 255 kronor per månad.
Karin Pettersson, föreståndare för Hotell- och restauranganställdas a-kassa, är glad över sänkningen.
– Jag blir jätteglad att det äntligen sker. Vi har kämpat hårt för att den här orättvisa avgiften ska bort. Våra medlemmar med de lägsta lönerna har fått betala den högsta avgiften, vilket den har slagit hårt mot allt för många som inte har haft råd och fått leva utan arbetslöshetsförsäkring. Dagens utspel ser det som en seger för vår envisa kamp.

Ella Niia, ordförande för Hotell- och restaurangfacket, tycker att sänkningen kommer alldeles för sent.
– Jag tycker förstås att det är bra. Men varför har de med sämst lön och högst arbetslöshet betalat mest under alla år? Varför kom inte sänkningen när man insåg att så många människor lämnade a-kassan och stod helt utan skydd?

En annan stor satsning i budgetpropositionen är de så kallade yrkesintroduktionsjobben för unga under 25 år. Det är en typ av lärlingsanställning där en del av arbetstiden ska användas för utbildning och handledning. Sammanlagt 2,1 miljarder kronor ska gå till att subventionera satsningen. En annan är ytterligare en sänkning av arbetsgivaravgifterna för unga. Den som anställer en person under 23 år ska få arbetsgivaravgiften reducerad med 1 000 kronor i månaden, enligt förslaget.
Ella Niia tror att detta försämrar chanserna till trygga jobb för branschens anställda.
– Det ger ytterligare incitament att visstidsanställa i stället för att tillsvidareanställda. Det är lätt att anställa en 20-åring i stället för att ge den som är över 23 en tillsvidareanställning. För att inte tala om den som är över 25. Det är åldersdiskriminering för den som är 26. Dessutom har vi inte sett att det ger fler timmar.
Ella Niia är inte heller särskilt positiv till förslaget om yrkesintroduktionsanställningar.
– Vi har sagt nej till det här i vår bransch. Det passar inte oss. Majoriteten av våra jobb är sådana att man kan få den här introduktionen i jobbet. Vi har i stället tecknat en avsiktsförklaring om eftergymnasial färdigutbildning, det passar oss bättre.

Hela budgetpropositionen ska lämnas över den 18 september. Riksdagen kommer sedan att fatta beslut om budgeten under hösten.

Fakta: Avgiften till a-kassan

  • Medlemsavgiften till a-kassan består sedan 2007 av två delar.
  • Arbetslöshetsavgiften, 255 kronor, är pengar som går direkt till staten.
  • Intäkterna från grund­avgiften, 135 kronor, bekostar a-kassans verksamhet.
  • De allra flesta medlemmar ska betala båda avgifterna, totalt 390 kronor.
  • Den som är helt arbetslös behöver bara betala grundavgiften. Det finns också andra grupper som är undantagna.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter RESTRIKTIONER

”Nu har vi en stol per bord”

Max en gäst per bord gäller nu för serveringsställen på handelsplatser. Seija Andersson Ter-Borchs arbetsplats, restaurangen på Ikea Haparanda, är en av dem som påverkas av de nya restriktionerna.

Publicerad 5 mars 2021 Kommentera
”Nu har vi en stol per bord”
Seija Andersson Ter-Borch jobbar på Ikea Haparandas restaurang, som berörs av de nya restriktionerna. Foto: Nina Sandell/Mostphotos, Tomas Bergman
Seija Andersson Ter-Borch.

Vilka förändringar har ni gjort efter de senaste restriktionerna?
– Vi har tagit bort alla sittplatser i bistron vid utgången. Inne i restaurangen har vi nu en stol per bord, så det är 85 sittplatser i stället för 230 som det blev när vi glesade ut förra gången. Det är en märkbar skillnad. Jag hade inte varit så glad om jag var kund, men samtidigt är det bara att gilla läget.

Sköter kunderna sig?
– De duktiga sätter sig vid varsitt bord även om de kommer in tillsammans. Andra flyttar på stolarna. Vi kan bara informera om vad som gäller, våra besökare har ett eget ansvar att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Pandemin gör sitt och den stängda gränsen också.

Något som har ändrats gällande maten?
– Vi tillagar halvbleck till lunchen, för att det inte ska bli svinn. Folk kan någon gång få vänta lite medan vi steker på nytt. Men det här är ju Norrland så de klarar att vänta. Menyn är annars samma, köttbullar och kyckling går bäst.

Hur mycket kunder har ni?
– Pandemin gör sitt och den stängda gränsen också. Så det är ganska lugnt. Men sakteligen kommer folk mer och mer, det är inte som i början. Jag tror att de helt enkelt är less på att vara hemma. Det ska bli spännande att se hur det är på lördag, då brukar det vara lite mer folk.

Ingår i temat: Coronakrisen 117 artiklar

Alla artiklar i temat (114 till)
Nyheter arbetsmiljö

HRF och Choice vill förebygga smitta

Hur kan hotellanställda skyddas mot coronavirus i sitt arbete? Det har HRF och Nordic Choice Hotels försökt ta reda på i ett gemensamt projekt. Målet är att ta fram ett verktyg, som en checklista, som kan användas på kedjans hotell.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
HRF och Choice vill förebygga smitta
Nordic Choice Hotels och HRF tar gemensamt grepp på coronarisker i arbetsmiljön. Foto: Paul Wallén/Mostphotos, Colourbox
Alejandro Quezada

I augusti förra året gick Nordic Choice-kedjan ut med att alla deras anställda med gästkontakt skulle bära munskydd för att förhindra coronasmitta. Problemet var bara att beslutet inte hade förhandlats med Hotell- och restaurangfacket.

Till slut hittade parterna en lösning – ett gemensamt projekt för riskbedömning och riskhantering kring covid-19 på hotellen.
– Vi har tillsammans med företagshälsovården i form av läkare och arbetsmiljöingenjör gått igenom hur arbetet med smittorisker ser ut på hotellen, vilka åtgärder som har gjorts och vad som behöver göras, säger Alejandro Quezada, HRF-ombudsman och regionalt skyddsombud som arbetar med projektet.

Sex Choice-hotell har genomgått en fördjupad riskbedömning. Planen är att med erfarenheterna därifrån skapa ett verktyg som sedan ska kunna användas på samtliga hotell i Nordic Choice-kedjan.
– Branschen är bra på att hitta lösningar, men det har inte funnits ett standardiserat sätt att arbeta med det här. Vi vill ge hotellen en struktur att följa, någon form av mall eller checklista. Vi som parter vill ta ett grepp på hur man kan jobba förebyggande i arbetsmiljön, säger Alejandro Quezada.

Erfarenheterna från hotellen ska diskuteras på ett möte i nästa vecka.

Nyheter VÅRT HRF

Hallå där, Anne Carlén Hellgren

Att starta nytt jobb under en pandemi är inte optimalt. Men Anne Carlén Hellgren, ny kassör i HRF:s avdelning 31 Karlstad, är taggad.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Hallå där, Anne Carlén Hellgren
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén

I december tog Anne Carlén Hellgren över rodret som kassör på HRF-kontoret i Karlstad.
Vad gjorde du tidigare?
– Jag kommer från Kommunal, där jag bland annat var regionalt fackligt ombud för privatanställda. Jag har stor erfarenhet av att arbeta med små privata arbetsgivare.

Vad lockade med HRF?
– Det är snabba puckar, kortare beslutsvägar och man får vara mer allround. Jag gillar att ha många bollar i luften, och det får man verkligen här. Det är underbart!

Vad tar du med från Kommunal?
– Förmågan att värva förtroendevalda. Att organisera, att väcka intresse. Jag har jobbat jättemycket med det. Ju fler förtroendevalda, desto mer kan vi påverka.

Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här