Nyheter Politik
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Höjd krogmoms om S vinner valet

Höjd ersättning från a-kassan, jobbgaranti för unga och höjd restaurangmoms. Det är några av förslagen i Socialdemokraternas budgetförslag som presenterades i går. Den återställda momsen på restaurangmat får arbetsgivarna i Visita att se rött.

Publicerad 3 oktober 2013
inlinebild
Therese Guovelin, vice ordförande Hotell- och restaurangfacket. Foto: Elis Hoffman

I går presenterade Socialdemokraterna sitt förslag till höstbudget. Även här ligger störst fokus på jobben, framför allt för unga. Bland annat föreslås en 90-dagarsgaranti inom vilken unga som varit arbetslösa mer än sex månader ska få jobb eller utbildning. Budgeten innehåller även satsningar på vård, skola samt a-kassan för sammanlagt nästan 11 miljarder kronor.

Detta ska delvis finansieras genom att momsen på restaurangmat återställs till 25 procent, som det var innan sänkningen år 2012. Partiet räknar med att reformen kommer att ge 5,6 miljarder kronor.
Samtidigt vill Socialdemokraterna ta bort de rabatter på unga anställda som finns i dag. I ett första skede slopas halva sänkningen av arbetsgivaravgiften, vilket väntas ge intäkter på 7,2 miljarder kronor. Resterande nedsättning ska också bort men i ett senare skede, skriver Socialdemokraterna.

Detta upprör arbetsgivarna i Visita, som talar om en dubbelstöt mot branschen.
– En höjd arbetsgivaravgift och en höjd restaurangmoms kommer utan tvekan att göra det tuffare för företag att anställa. Men det är värre än så. Tre av fyra restaurangföretagare uppger att de sannolikt skulle tvingas säga upp personal om restaurangmomsen höjs, säger Visitas vd Eva Östling.
– Enbart höjda arbetsgivaravgifter skulle kosta besöksnäringen 1,5 miljarder kronor årligen. Det motsvarar kostnaden för flera tusen heltidsanställda, säger Eva Östling vidare.

Therese Guovelin, vice ordförande för Hotell- och restaurangfacket, säger att de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga haft tveksam effekt på sysselsättningen i branschen.
– Vi kan konstatera att sedan arbetsgivaravgifterna för unga sänktes så har visstidsanställningarna ökat i branschen. Det kan bero på att man inte är riktigt intressant när man har fyllt 26. Dessutom kan vi inte se att det har skapat nya jobb.
Hotell- och restaurangfacket har inte heller trott att den sänkta restaurangmomsen skulle ge fler jobb i branschen, säger Therese Guovelin.
– Däremot har vi sagt att den kan ge bättre likviditet för en del företag, och det tror vi fortfarande.
 
I stället vill Therese Guovelin framhålla andra satsningar i budgeten som viktiga för hotell- och restaurangbranschen.
– Det satsas på fler schysta jobb och på utbildning som många av våra medlemmar, och potentiella medlemmar, är i behov av. Dessutom satsas det på forskning och innovation som ligger oss varmt om hjärtat.

 

Andra nyheter ur Socialdemokraternas budgetalternativ:

* Nej till ett femte jobbskatteavdrag och till att gränsen för statlig inkomstskatt höjs.  
* Arbetsgivare slipper sjuklöneansvar för andra sjukveckan.
* Skattesänkningar för pensionärer
* Höjt barnbidrag med 100 kronor.
* Fas 3 avskaffas, i stället införs så kallade Extratjänster.
* Yrkesprogrammen på gymnasiet görs om till Yrkescollege.
* Ingen förändring av bolagsskatt.
* Rot- och rut-avdragen behålls.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter PERSONALLIGGARE

Svartarbete minskar med personalliggare

Personalliggarna har haft effekt för restaurangbranschen, visar Skatteverkets nya studie. Lönesumman ökar hos de företag som haft besök. Det har även blivit fler anställda inom branschen.

Publicerad 11 december 2019 Kommentera
Svartarbete minskar med personalliggare
Skatteverket ser effekt av personalliggare. Foto: Mostphotos

Efter att Skatteverket har varit på besök för att kontrollera personalliggare märks en ökning av lönesumman under de kommande månaderna, visar en studie som Skatteverket har gjort.

Det kan tyda på att arbetsgivaren redovisar sina lönekostnader på ett mer sanningsenligt sätt efter kontrollerna, säger Conny Svensson, kontrollsamordnare på Skatteverket.
– Mycket pekar på att de betalar mer lön till dem som tidigare haft väldigt låga löner och kanske fått en del svart.

Detta ligger i linje med vad Skatteverket ser under sina inspektioner av restauranger, säger Conny Svensson.
– Vi ser att det förekommer att framför allt utomeuropeiska utnyttjas. De bor på restaurangen och får inte rätt lön.

Mer om studien

”Hur påverkas restaurang- och byggbranschen av personalliggare?” är Skatteverkets studie av hur införandet av personalliggare påverkat antal anställda, löneredovisning och sammansättningen av de anställda. Studien visar på en större effekt för restaurangbranschen än för byggbranschen. Studien är förankrad externt, av Skatteverkets vetenskapliga råd.

 

Studien visar också att antalet anställda i restaurangbranschen har ökat sedan personalliggarna infördes 2007. Ökningen kan inte förklaras av sänkta arbetsgivaravgifter för unga som genomfördes under samma tid, säger rapportförfattaren Nikolay Angelov.
– Vi har undersökt detta närmare genom att beräkna lönesumman för alla utom dem som omfattades av sänkningen. Ökningen av antalet anställda ändrades inte av detta.

Det går däremot inte att se någon ökning av den totala lönesumman på branschnivå. Det förklarar Skatteverket med att de som har gått från att arbeta svart till vitt troligen har en lägre lön än genomsnittet i restaurangbranschen.

Svartarbete är vanligast bland dem som befinner sig längre från arbetsmarknaden, ofta lågutbildade och utrikes födda.

Nyheter arbetsmiljö

Många omedelbara förbud vid krogkontroll

Över 260 krav och 45 omedelbara förbud för farliga maskiner. Det blev resultatet när Arbetsmiljöverket inspekterade restauranger på ett 30-tal orter nyligen.

Publicerad 11 december 2019 Kommentera
Många omedelbara förbud vid krogkontroll
Under sin tillsyn satte Arbetsmiljöverket 45 omedelbara stopp för farliga köksmaskiner. Maskinen på bilden var inte en av dem. Foto: David Calzada/Mostphotos

Det var i slutet av november som Arbetsmiljöverket deltog i en tillsynsinsats tillsammans med bland annat Skatteverket, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen. Sammanlagt inspekterades arbetsmiljön på nästan 140 restauranger på ett 30-tal orter.

Och bristerna var många. Arbetsmiljöverkets inspektörer utfärdade bland annat 45 omedelbara förbud mot farliga köksmaskiner, som degblandare och skärmaskiner.

Dessutom ställer verket nu över 260 krav på åtgärder hos arbetsgivarna. Det handlar bland annat om bristfälliga personalutrymmen, otillräcklig skyddsutrustning eller oskyddade strömförande elkablar.
– Kontrollerna visade på allvarliga arbetsmiljörisker, exempelvis farliga köksmaskiner och osäker hantering av kemikalier. Det är viktigt att alla lever upp till gällande regler, så att människor inte riskerar att fara illa på jobbet, säger Arne Alfredsson, tillförordnad chef på avdelningen för myndighetsgemensam kontroll på Arbetsmiljöverket.

Nyheter nobel

Nobelservitrisen: ”Det ska bli en jäkligt rolig kväll”

I kväll är det Nobelfest i Stockholms stadshus. Servitrisen Elin Larsson från Helsingborg är en av de 190 som är med och serverar.

Publicerad 10 december 2019 Kommentera
Nobelservitrisen: ”Det ska bli en jäkligt rolig kväll”
Ikväll serverar Elin Larsson från Helsingborg på Nobelfesten i Stadshuset. Foto: Privat, Colourbox

Hur kommer det sig?
– Jag brukar följa det på tv och har haft en dröm om att få stå där själv någon gång. Så nu tänkte jag att jag måste ta chansen. Jag skickade ett mejl, som en spontanansökan, där jag berättade om mig och att jag gärna ville servera på festen. I höstas fick jag svar att jag skulle få komma och provjobba. I november var jag Nobel-aspirant, som det heter, på två banketter. Och så blev jag godkänd.

Hur har du förberett dig?
– Jag har inte förberett mig så mycket, mest jobbat på som vanligt här hemma på mitt vanliga jobb. Jag har träffat min gamla mentor från skolan som har hjälpt mig lite med fatserveringen, så att jag ska känna mig lite säkrare. Annars har jag inte gjort något.

Vad är det värsta som kan hända?
– Att man snubblar i trappan eller spiller något på en gäst. Det skulle inte vara kul.

Vad har du för förväntningar på kvällen?
– Jag har inte så mycket förväntningar, förutom att det kommer att bli en jäkligt rolig kväll.

Fråga om jobbet.
85
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här