Nyheter Politik
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Höjd krogmoms om S vinner valet

Höjd ersättning från a-kassan, jobbgaranti för unga och höjd restaurangmoms. Det är några av förslagen i Socialdemokraternas budgetförslag som presenterades i går. Den återställda momsen på restaurangmat får arbetsgivarna i Visita att se rött.

Publicerad 3 oktober 2013
inlinebild
Therese Guovelin, vice ordförande Hotell- och restaurangfacket. Foto: Elis Hoffman

I går presenterade Socialdemokraterna sitt förslag till höstbudget. Även här ligger störst fokus på jobben, framför allt för unga. Bland annat föreslås en 90-dagarsgaranti inom vilken unga som varit arbetslösa mer än sex månader ska få jobb eller utbildning. Budgeten innehåller även satsningar på vård, skola samt a-kassan för sammanlagt nästan 11 miljarder kronor.

Detta ska delvis finansieras genom att momsen på restaurangmat återställs till 25 procent, som det var innan sänkningen år 2012. Partiet räknar med att reformen kommer att ge 5,6 miljarder kronor.
Samtidigt vill Socialdemokraterna ta bort de rabatter på unga anställda som finns i dag. I ett första skede slopas halva sänkningen av arbetsgivaravgiften, vilket väntas ge intäkter på 7,2 miljarder kronor. Resterande nedsättning ska också bort men i ett senare skede, skriver Socialdemokraterna.

Detta upprör arbetsgivarna i Visita, som talar om en dubbelstöt mot branschen.
– En höjd arbetsgivaravgift och en höjd restaurangmoms kommer utan tvekan att göra det tuffare för företag att anställa. Men det är värre än så. Tre av fyra restaurangföretagare uppger att de sannolikt skulle tvingas säga upp personal om restaurangmomsen höjs, säger Visitas vd Eva Östling.
– Enbart höjda arbetsgivaravgifter skulle kosta besöksnäringen 1,5 miljarder kronor årligen. Det motsvarar kostnaden för flera tusen heltidsanställda, säger Eva Östling vidare.

Therese Guovelin, vice ordförande för Hotell- och restaurangfacket, säger att de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga haft tveksam effekt på sysselsättningen i branschen.
– Vi kan konstatera att sedan arbetsgivaravgifterna för unga sänktes så har visstidsanställningarna ökat i branschen. Det kan bero på att man inte är riktigt intressant när man har fyllt 26. Dessutom kan vi inte se att det har skapat nya jobb.
Hotell- och restaurangfacket har inte heller trott att den sänkta restaurangmomsen skulle ge fler jobb i branschen, säger Therese Guovelin.
– Däremot har vi sagt att den kan ge bättre likviditet för en del företag, och det tror vi fortfarande.
 
I stället vill Therese Guovelin framhålla andra satsningar i budgeten som viktiga för hotell- och restaurangbranschen.
– Det satsas på fler schysta jobb och på utbildning som många av våra medlemmar, och potentiella medlemmar, är i behov av. Dessutom satsas det på forskning och innovation som ligger oss varmt om hjärtat.

 

Andra nyheter ur Socialdemokraternas budgetalternativ:

* Nej till ett femte jobbskatteavdrag och till att gränsen för statlig inkomstskatt höjs.  
* Arbetsgivare slipper sjuklöneansvar för andra sjukveckan.
* Skattesänkningar för pensionärer
* Höjt barnbidrag med 100 kronor.
* Fas 3 avskaffas, i stället införs så kallade Extratjänster.
* Yrkesprogrammen på gymnasiet görs om till Yrkescollege.
* Ingen förändring av bolagsskatt.
* Rot- och rut-avdragen behålls.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter förhandling

Anklagades för alpackadöd – fick 40 000 kronor

En HRF-medlem, anställd på en gård som föder upp alpackor, krävde att få ut sin slutlön och semesterersättning. Då anklagade arbetsgivare honom för sex alpackors död – och krävde nästan 500 000 kronor. Nu har de förlikats.

Publicerad 18 oktober 2019 Kommentera
Anklagades för alpackadöd – fick 40 000 kronor
När HRF-medlemmen ville ha ut sin lön anklagade arbetsgivaren honom för att ha haft ihjäl sex alpackor. Alpackorna på bilden har inget med saken att göra. Foto: Tomasz Matuszewski/Mostphotos

Den anställde arbetade bland annat med att sköta alpackorna på gården. Våren 2018 sade han upp sig. Men arbetsgivaren vägrade betala ut hans innestående lön och semesterersättning, och medlemmen vände sig till Hotell- och restaurangfacket.
– Då kom arbetsgivaren med ett motkrav på nästan 500 000 kronor. Han menade att sex av alpackorna hade avlidit efter att vår medlem hade misskött dem, säger HRF-ombudsman Emil Bäckström.

Facket menade att kravet var orimligt. Detta eftersom medlemmen varit anställd på alpackagården med lönestöd, i vilket det ingick att han skulle handledas på arbetet.
– Vi anser att man inte kan kräva det ansvaret utifrån de förutsättningarna, säger Emil Bäckström.

När facket och arbetsgivaren inte kunnat enas stämde HRF arbetsgivaren i tingsrätten. I veckan hölls en muntlig förberedelse i ärendet. Där kom parterna överens om en förlikning som bland annat innebar att HRF-medlemmen får 40 000 kronor.
– Arbetsgivaren kommer inte heller att kunna ta upp frågan om de döda alpackorna igen, säger Emil Bäckström.

Ur temat Pensionsfusket
Nyheter PENSION

”Man kan inte bara höja pensionsåldern”

I går beslutade riksdagen att höja pensionsåldern. Att bara höja gränsen för när man får gå i pension är inte rätt, säger Malin Ackholt, ordförande för Hotell- och restaurangfacket.

Publicerad 17 oktober 2019 Kommentera
”Man kan inte bara höja pensionsåldern”
I veckan höjdes lägsta pensionsålder till 62 år. På sikt ska den höjas ytterligare. Foto: Birgit Reitz-Hofmann/Mostphotos

Nästa år höjs åldern då man tidigast har rätt att gå i pension, från 61 till 62 år. Samtidigt höjs gränsen för hur länge man har rätt att ha kvar sin anställning. Dagens 67 år blir i stället 69 år. Efter det säger lagen om anställningsskydd, las, att arbetsgivare har rätt att säga upp personer utan att ha något särskilt skäl.

Bakom beslutet ligger en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna.
–  Jag kan förstå att man behöver göra något när snittåldern i Sverige ökar med två timmar om dagen. Men man kan inte bara höja pensionsåldern. Man måste skapa förutsättningar för människor att jobba längre. Man ska inte behöva gå sönder. Vi har väldigt få i branschen som jobbar till 65 i dag, för att kroppen inte funkar, säger Malin Ackholt.

Bakgrunden till att pensionsåldern höjs är att människor lever allt längre. Men medellivslängden för kvinnor i typiska LO-yrken med låga inkomster har inte ökat de senaste tio åren, visar en LO-rapport.

För att anställda inom hotell och restaurang ska orka jobba längre krävs satsningar på arbetsmiljö och trygghet, menar Malin Ackholt.
– Det behövs mer pengar i systemet. Minst dubbelt så mycket måste satsas på förutsättningar för ett hållbart arbetsliv. Dessutom behöver man lägga mer pengar i pensionssystemet. Annars gör sådana här beslut människor enkom fattigare.

– Kvinnor i vår bransch ligger på en pension som motsvarar drygt 50 procent av inkomsten. Lägger man till det utbredda fusket med tjänstepensionerna så inser man att politiken, men även vi parter har mycket kvar att göra.

Höjningarna är ett första steg i en planerad förändring av pensionssystemet. Om några år väntas gränserna höjas ytterligare.

Förändringarna gäller den allmänna, statliga, pensionen. Tjänstepensioner berörs inte.

Ingår i temat: Pensionsfusket 17 artiklar

Alla artiklar i temat (14 till)
Nyheter arbetsliv

Ny guide ska hjälpa arbetsgivare

Hur går ett medarbetarsamtal till? Och vad ska göras vid en nyanställning? Nu får branschens arbetsgivare ett nytt stöd som reder ut alla frågetecken. Det är HRF och Visita som tillsammans ligger bakom.

Publicerad 17 oktober 2019 1 kommentar
Ny guide ska hjälpa arbetsgivare
Branschens arbetsgivare ska få stöd i sitt arbetsgivarskap. Foto: Colourbox/Syda Productions
Malin Ackholt
Malin Ackholt. Foto: Peter Jönsson

Den nya vägledningen heter Branschkoden och har tagits fram med medel från BFUF, Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond. Den innehåller praktisk information, checklistor och mallar för allt från jobbannonser och nyanställningar till medarbetarsamtal.
– Detta är ett sätt att ge arbetsgivare handledning i hur de ska kunna utöva ett bra arbetsgivarskap, säger Hotell- och restaurangfackets förbundsordförande Malin Ackholt.

Idén om en praktisk handledning för arbetsgivare väcktes ursprungligen av krögaren Fredrik Eriksson, som också varit involverad i arbetet. Det har även förtroendevalda från HRF varit, liksom unga chefer samt arbetsgivare i branschen.
– Arbetsgruppen har tittat på olika delar och ringat in områden. Det handlar inte om att lösa saker som är kollektivavtalsreglerade eller lagreglerade, utan om att hjälpa arbetsgivare göra mer rätt. Allt blir enklare om man gör rätt från början, säger Malin Ackholt.

Fakta: Branschkoden

Branschkoden är tillgänglig för alla och är gratis att ladda ner. Den kommer bland annat att finnas på Hotell- och restaurangfackets sajt och på Visita.se. Den finns också att hitta på bfuf.se.

Fråga om jobbet.
83
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här