Nyheter METOD

Så ska Piteå jobba med ”Hotellkurage”

Flera hotell i Piteå ska börja med metoden Hotellkurage. Personal och gäster uppmanas att agera vid misstanke om våld och sexhandel. – Det är en trygghet att kunna ge information till våra medarbetare om vad de ska göra. De ska naturligtvis inte riskera sin egen hälsa eller välmående, säger Kristofer Lundström, vd för Pite havsbad.

Publicerad 20 april 2022
Så ska Piteå jobba med ”Hotellkurage”
Pite havsbad är en av arbetsplatserna i projektet. Foto: Pite havsbad, Mostphotos
Kristofer Lundström. Foto: Jonas Westling

Hotellkurage handlar om att göra något vid misstanke om att det pågår våld i nära relation eller sexhandel.
Metoden är en utveckling av Huskurage, som uppmanar grannar att agera om de tror att någon utsätts för våld.

Piteå kommun, Polisen och hotell som bland andra Pite havsbad, Piteå stadshotell, Kust hotell och Hotell Bishop Arms är engagerade.
– Det kändes som ett bra initiativ från kommunens sida. Inte för att vi upplevt någon ökning eller sett problem hos oss, men skulle det ske bara en gång så skulle det vara en gång för mycket, säger Kristofer Lundström, vd för Pite havsbad.

Personalen kommer att få information om vad de ska göra vid misstankar. Det handlar bland annat om att försöka lokalisera vilket rum det gäller och sedan knacka på.
Gäster uppmanas att kontakta receptionen eller annan personal och berätta om sina iakttagelser. Om situationen är akut eller hotfull ska polisen kontaktas direkt.

– Det ska bli lättare att agera.  Är man osäker är det annars lätt att ta den enkla vägen, det vill säga att inte göra något alls.

En trygghet att kunna ge information till våra medarbetare om vad de ska göra.Kristofer Lundström

Kristofer Lundström drar en parallell till servering av alkohol.
– Det finns regler, men i slutänden är det individen som avgör vad som ska göras. Därför är det en trygghet att kunna ge information till våra medarbetare om vad de ska göra. De ska naturligtvis inte riskera sin egen hälsa eller välmående.

Mer information om Hotellkurage finns här.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan