Nyheter förbundet

Så ska HRF bli 60 000 medlemmar

Om åtta år ska Hotell- och restaurangfacket vara dubbelt så stort som i dag. En tuff uppgift, eftersom förbundet har minskat det senaste året.

Publicerad 30 augusti 2016
Moa Neuman.
Moa Neuman.

I slutet av 2015 hade HRF 30 156 medlemmar, vilket var ungefär 600 färre än året innan. Nu har medlemstappet planat ut, men man är ännu inte tillbaka på samma nivå som 2015. Samtidigt har förbundsstyrelsen satt upp målet att HRF ska ha 60 000 medlemmar år 2024.

Det är ett ambitiöst men realistiskt mål, tycker Moa Neuman som är ombudsman och jobbar med medlemsrekrytering och organisering på HRF:s förbundskontor.
– Ja, absolut. Om vi tittar bakåt så lyckades HRF till exempel öka från 40 000 till 60 000 på några år runt 1990. Det finns också andra förbund som klarat att växa stort i närtid, exempelvis Handels, säger hon.

För att nå målet måste HRF både rekrytera nya medlemmar och behålla dem som redan är med.  För medlemsgenomströmningen är stor, vilket till viss del hänger ihop med att branschen är en genomgångsbransch för många. Men det finns också andra problem.

– Vi behöver göra en kulturförändring, bli stoltare och kaxigare som förbund och berätta om allt bra vi gör. Vi måste också bli bättre på att ge service till medlemmarna. De är serviceproffs och förväntar sig att bli professionellt bemötta.

Det här kan du göra – Moas tillväxttips

  • Prata med dina arbetskamrater om nyttan med att vara med i facket.
  • Gå en medlemsutbildning – du lär dig mer och kan kanske få ett förtroendeuppdrag.
  • Uppmuntra andra medlemmar att gå en facklig utbildning.
  • Om du är under 30 kan du gå en av LO:s ungdomsutbildningar.
  • Prova LO:s medlemsvärvningsutbildning på nätet.

En del i arbetet är ett nystartat medlemsutvecklingsråd, med representanter från alla avdelningar och förbundskontoret. De ska bland annat hjälpa avdelningarna att jobba mer likartat och professionellt gentemot medlemmarna. Dessutom har två personer anställts för att kontakta dem som missat att betala medlemsavgiften och försöka få dem att stanna kvar i facket. Parallellt med det ska avdelningarna jobba intensivare med skolinformation och besök på arbetsplatser.

Även om HRF i stort tappar medlemmar så finns det en avdelning som växer.
– Det är Nord som har ökat i år, hittills har de vuxit med 7 procent. De har gjort mycket aktiviteter och levererar bra. Det kan vi andra inspireras av, säger Moa Neuman.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här