Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Så ska facket bli bättre på HBT-frågor

LO-fackens policy mot diskriminering på grund av sexuell läggning och könsidentitet lanserades i dag under Europride i Stockholm. - Det ska vara lika naturligt för en förtroendevald att jobba med HBT-frågor som att jobba med lönefrågor, sa LO:s vice ordförande Ulla Lindqvist.

Publicerad 30 juli 2008

LO vill att det ska vara självklart för anställda att vända sig till facket om det förekommer trakasserier eller diskriminering. I dag är det sällan som en utsatt medlem tar upp saken med facket, sa Ulla Lindqvist.

Hotell- och restaurangfackets andre ordförande Therése Hulthén tror inte att orsaken är bristande förtroende.
– Det handlar om brist på facklig närvaro på arbetsplatserna. En del har aldrig sett facket mer än medlemstidningen som kommer i brevlådan. Det finns också en bristande kunskap om att man kan vända sig till facket med de här frågorna.

Förutom ökad facklig organisation och fler arbetsplatser med avtal så är utbildning är ett av LO:s sätt att nå målet.
»Förtroendevalda har en skyldighet att utbilda sig i HBT-frågor precis som i andra arbetsrättsliga frågor« står det i den nya policyn.
– Det handlar om att vi i alla medlemsutbildningar lägger ett oerhört stort fokus på diskriminering, vad som är diskriminerande och hur man tar samtalet på arbetsplatsen, säger Therése Hulthén.

Det här ska facket också göra
? Formulera texter i kollektivavtal, informationsbroschyrer och liknande så att de inte utgår från att alla är heterosexuella.
? Tillsammans med arbetsgivaren ta fram handlingsplaner för att förebygga mobbning och diskriminering, samt planer för hur man ska agera om något inträffar.
? Ta upp frågor om attityd, bemötande och trivsel på personalmöten, skyddsronder och i samband med annat arbetsmiljöarbete.
? Agera om platsannonser, festinbjudningar eller annat är diskriminerande.

Fotnot: HBT är ett samlingsnamn för homosexuella, bisexuella och transpersoner.

Läs mer:
Nytt nätverk arbetar för ett arbetsliv för alla >>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter KOMpetens

Arbetslösa kan få studera med ersättning

Arbetsförmedlingen ska kunna anvisa arbetslösa att söka till studier. Det har regeringen beslutat.

Publicerad 28 september 2020 Kommentera
Arbetslösa kan få studera med ersättning
Utbildning kommer att vara nyckeln när Sverige startar om efter coronapandemin. Det menar regeringen, som nu satsar på att få fler till skolbänken. Foto: Colourbox

Den som saknar gymnasieexamen har betydligt svårare att få jobb än den som har gymnasieutbildning. När arbetslösheten nu stiger vill därför regeringen satsa på att fler kompletterar sina studier.

– Det behövs mer arbetsmarknad i utbildningspolitiken och mer utbildning i arbetsmarknadspolitiken, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vid en pressträff på måndagen.

Regeringen har beslutat att den som behöver gymnasiekompetens för att öka chansen till jobb ska kunna studera med aktivitetsersättning. Förutsättningen är att arbetsförmedlingen gör en individuell prövning som fastställer behovet.

Dessutom ska fler arbetssökande inom jobb- och utvecklingsgarantin få möjlighet att plugga på yrkeshögskola eller folkhögskola med bibehållen ersättning.

Hej Gäst CLARA HENRY

”Skulle vilja ha makten över frukosten”

Clara Henry är programledare, bloggare och aktuell med tv-serien »Du Clarar mer än du tror« som har premiär på SVT den 1 oktober. Men om hon fick välja ett branschyrke att jobba i så skulle det vara som boss över frukostbuffén.

Publicerad 27 september 2020 Kommentera
”Skulle vilja ha makten över frukosten”
Clara Henry. Foto: Morgan Norman

Hur är du som gäst på hotell eller restaurang?
– Jag blir lyrisk om rummet eller frukostbuffén har något utöver det vanliga. Nu senast bodde jag på Calmar Stadshotell och blev jätteglad av att de hade fyra hantlar hängande på väggen. Otippat och roligt!

Vilket hotell- eller restaurangyrke skulle du helst vilja ha?
– Jag skulle vilja ha makten över frukostbuffén. Om jag fick bestämma över en frukostbuffé hade den varit episk.

Vad är det pinsammaste du gjort på hotell eller restaurang?
– När jag var i Örnsköldsvik med Melodifestivalen 2014 spelade vi Monopol en kväll. En kastade spelsedlarna över hela rummet. Jag filmade och lade ut på min Youtubekanal. Sedan fick jag en lång kommentar från tjejen som städat.

Nyheter MEDLEMSMÖTE

HRF möter medlemmar på Scandic

Scandic är en stor arbetsgivare med många HRF-medlemmar. Den här veckan är de i fokus för ordförande Malin Ackholt.

Publicerad 24 september 2020 2 kommentarer
HRF möter medlemmar på Scandic
HRF:s ordförande Malin Ackholt möter medlemmar på Scandic digitalt. Foto: Peter Jönsson

Under veckan arrangerar Hotell- och restaurangfacket flera digitala möten för medlemmar på hotellkedjan Scandic. Tanken är att medlemmarna ska få diskutera bland annat framtiden för branschen och den kommande avtalsrörelsen med förbundets ordförande.

– Vi måste hitta sätt att ha samtal och diskussioner med medlemmar trots att det pågår en pandemi. Det kommer inte att ersätta möten IRL. Det här är ett komplement, som säkert kommer att fortleva även efter corona, säger Malin Ackholt.

Intresset för de digitala medlemsmötena har varit stort. Hittills har mer än 70 medlemmar deltagit.

– Många upplever det intressant att höra hur kollegor på andra arbetsplatser har det. Sedan kan det komma upp en del individärenden som vi inte kan lösa där, men där vi kan lotsa vidare, säger Malin Ackholt.

Nu tittar HRF på möjligheterna att hålla liknande möten på andra arbetsplatser.

– Sedan har vi fått önskemål om att köra på engelska på Scandic, så det förbereder vi för, säger Malin Ackholt.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här