Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Så ska facket bli bättre på HBT-frågor

LO-fackens policy mot diskriminering på grund av sexuell läggning och könsidentitet lanserades i dag under Europride i Stockholm. - Det ska vara lika naturligt för en förtroendevald att jobba med HBT-frågor som att jobba med lönefrågor, sa LO:s vice ordförande Ulla Lindqvist.

Publicerad 30 juli 2008

LO vill att det ska vara självklart för anställda att vända sig till facket om det förekommer trakasserier eller diskriminering. I dag är det sällan som en utsatt medlem tar upp saken med facket, sa Ulla Lindqvist.

Hotell- och restaurangfackets andre ordförande Therése Hulthén tror inte att orsaken är bristande förtroende.
– Det handlar om brist på facklig närvaro på arbetsplatserna. En del har aldrig sett facket mer än medlemstidningen som kommer i brevlådan. Det finns också en bristande kunskap om att man kan vända sig till facket med de här frågorna.

Förutom ökad facklig organisation och fler arbetsplatser med avtal så är utbildning är ett av LO:s sätt att nå målet.
»Förtroendevalda har en skyldighet att utbilda sig i HBT-frågor precis som i andra arbetsrättsliga frågor« står det i den nya policyn.
– Det handlar om att vi i alla medlemsutbildningar lägger ett oerhört stort fokus på diskriminering, vad som är diskriminerande och hur man tar samtalet på arbetsplatsen, säger Therése Hulthén.

Det här ska facket också göra
? Formulera texter i kollektivavtal, informationsbroschyrer och liknande så att de inte utgår från att alla är heterosexuella.
? Tillsammans med arbetsgivaren ta fram handlingsplaner för att förebygga mobbning och diskriminering, samt planer för hur man ska agera om något inträffar.
? Ta upp frågor om attityd, bemötande och trivsel på personalmöten, skyddsronder och i samband med annat arbetsmiljöarbete.
? Agera om platsannonser, festinbjudningar eller annat är diskriminerande.

Fotnot: HBT är ett samlingsnamn för homosexuella, bisexuella och transpersoner.

Läs mer:
Nytt nätverk arbetar för ett arbetsliv för alla >>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här