Fokus dricks

”Tänker du att kassörskan behöver dricksen?”

– Om du går på Konsum och är nöjd med servicen – ger du dricks då också? Tänker du att kassörskan har så dålig lön att hon behöver dricksen? HRF:s avtalssekre­terare Peggy Nyholm om dricks och varför det inte är en facklig fråga.

Publicerad 24 april 2025
”Tänker du att kassörskan behöver dricksen?”
– Vi vill att våra medlemmar ska kunna leva på sin lön, säger HRF:s avtalssekreterare Peggy Nyholm. Foto: Mostphotos, Madeleine Andersson

Dricks förekommer varken i lag eller kollektivavtal. För Hotell- och restaurangfacket är dricks ingen facklig fråga.

– Vi vill att våra medlemmar ska kunna leva på sin lön. Att man ska kunna stanna och utvecklas i branschen. Det är inte dricks som fyller pensionskuvertet, säger HRF:s avtalssekreterare Peggy Nyholm.

Hon säger att hotell- och restaurangbranschen brukar jämföras med handeln. Men kanske inte när det kommer till dricks.

– Om du går på Konsum och är nöjd med servicen – ger du dricks då också? Tänker du att kassörskan har så dålig lön att hon behöver dricksen?

Ser ofrivillig deltid som problemet

Peggy Nyholm gillar inte resonemanget att lönerna är så låga i hotell- och restaurangbranschen att dricksen blir tungan på vågen för att man ska klara sin försörjning.

– Tittar man på avtalet så får en servitris som har utbildning och har jobbat tre år 28 241* kronor i månaden. Det är den absoluta skamgränsen. Det stora problemet är de ofrivilliga deltiderna.

Om fler fick jobba heltid i branschen skulle dricks bli mindre viktigt tror hon.

– Våra medlemmar ska inte vara beroende av allmosor från gäster.
*Gröna riksavtalet, som gällde fram till den 31 mars 2025.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här